Svédország meghosszabbítaná az ellenőrzést a dán és a német határon

A svéd kormány fél évvel meg akarja hosszabbítani a május 12-ig érvényes ideiglenes határellenőrzést a Dániával és Németországgal közös határokon – jelentette be csütörtökön a svéd igazságügyi miniszter a Svéd Rádiónak nyilatkozva.

Morgan Johansson kifejtette: belbiztonsági okok miatt szükségesnek tartják, hogy ellenőrizzék a Svédországba érkező emberáradatot. Az elmúlt években „nagy számban láthattunk terrortámadásokat Európában, ami minket is érintett”.

Stockholmban tavaly áprilisban az üzbég Rahmat Akilov öt embert halálra gázolt és 14 embert megsebesített, amikor egy lopott teherautóval több száz méteren át száguldott a belváros egyik sétálóutcáján, majd az egyik üzletbe csapódott.

A svéd igazságügyi tárca vezetőjének elmondása szerint hetente átlagosan 150-200 embert tartóztatnak fel a hatóságok a határ mentén. Svédország a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe tartozó 26 állam közül egyike azoknak, amelyek 2015-ben, a bevándorlók és menedékkeresők százezreinek Európába érkezését követően belső határellenőrzést vezettek be. Svédországon kívül Franciaország, Németország, Dánia és – a nem EU-tag – Norvégia is alkalmazza a határellenőrzést ideiglenesen.

A svéd külügyminiszter Margot Wallstrom a német külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Berlinben, 2018. április 10-én. EPA/ALEXANDER BECHER

A svéd külügyminiszter Margot Wallstrom a német külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Berlinben, 2018. április 10-én. EPA/ALEXANDER BECHER

Ezek közül az országok közül Franciaország volt az egyetlen, amely biztonsági okokra hivatkozva vezetett be ideiglenes határellenőrzést a 2015-ös párizsi terrortámadások után, a többi ország a migrációs válsággal indokolta döntését. Az Európai Bizottság 2017 végén azonban jelezte, hogy nem fogja engedélyezni az ideiglenes határellenőrzés meghosszabbítását a migrációval kapcsolatos okokra hivatkozva, mert meglátása szerint a válság már stabilizálódott.

A többi ország azóta biztonsági okokra hivatkozva kéri az ideiglenes határellenőrzés alkalmazásának meghosszabbítását, ez a szándéka most Svédországnak is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/EFE

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »