Macron szerint bizonyítékuk van arra, hogy a szíriai kormány vetett be vegyi fegyvert

Franciaország bizonyítani tudja, hogy a damaszkuszi rezsim vegyifegyver-támadást hajtott végre a hétvégén a szíriai Dúmában, és az információk kiértékelését követően dönt arról, hogy válaszcsapást hajt-e végre – mondta Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön.

Bizonyítékunk van arra, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje klórgázt vetett be április 7-én Dúmában – szögezte le a francia államfő a TF1 francia tévécsatornának adott interjújában. Macron nem mondta el, hogy pontosan milyen bizonyítékokat találtak.

„A csoportjaink egész héten ezen dolgoztak, és a megfelelő – hasznosnak és hatékonynak ítélt – időpontban döntés kell majd hoznunk” arról, hogy mit tegyünk – válaszolta Macron, miután megkérdezték tőle, hogy Damaszkusz átlépte-e a választóvonalat. A francia politikus jelezte, hogy bármiféle támadás előtt egyeztetni fog az Egyesült Államokkal.

Macron elmondta, hogy Franciaország szeretné, ha a szíriai kormány vegyifegyver-készletei megsemmisülnének. A riporter kérdésére, hogy ezek lesznek-e az esetleges csapások célpontjai, a következőt válaszolta:

„Ha úgy döntünk, és ha megerősítettünk minden információt.”

Katonai források szerint a csapásokat valószínűleg Franciaországból felszálló harci repülőkről hajtanák végre, nem pedig a Libanon partjainak közelében tartózkodó francia hadihajókról. Macron korábban figyelmeztetett: nem fogja eltűrni, hogy Damaszkusz vegyi fegyvereket vessen be. A politikus azt mondta: ha bizonyítást nyer egy ilyen támadás, akár egyoldalú válaszra is készen áll. Ugyanakkor Franciaország nem fogja hagyni, hogy az események kicsússzanak a kézből, és veszélybe kerüljön a térség stabilitása – nyomatékosította a TF1-nek Macron.

A feltehetően ideggázokkal elkövetett dúmai támadásban több mint negyvenen vesztették életüket, köztük gyerekek. A sebesültek száma legalább 500-ra tehető. A nyugati szövetségesek – élükön az Egyesült Államokkal – katonai megtorlást helyeztek kilátásba a felkelők kezén lévő kelet-gútai város elleni csapás miatt. A szíriai hadsereg napok óta teljes készültségben van. A damaszkuszi rezsim pártfogójának számító Oroszország óva intette a szövetségeseket egy esetleges támadástól.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »