Az EU mellszélességgel kiáll a britek mellett a mérgezéses ügyben

Feltétel nélküli támogatásukról biztosították az európai uniós tagállamok külügyminiszterei hétfő délelőtt az Egyesült Királyságot Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya megmérgezésének ügyében.

A hétfői brüsszeli tanácsülésen elfogadott közös nyilatkozatban határozottan elítélték a Szkripal és lánya ellen idegméreggel elkövetett, március eleji támadást, amely miatt egy brit rendőrt is kórházba kellett szállítani súlyos mérgezéses tünetekkel.

„Ezen meggondolatlan és törvénytelen cselekedet veszélybe sodorta számos állampolgár életét. Az Európai Unió rendkívül komolyan veszi a brit kormány értékelését, miszerint valószínűleg Oroszország felelős a történtekért” – hangsúlyozták.

Az uniós külügyminiszterek megdöbbenésüket fejezték ki az orosz fejlesztésű, katonai célokra is használható minőségű idegméreggel elkövetett támadás miatt, amire – mint írták – több mint hetven éve nem volt példa európai földön. Leszögezték: a vegyi fegyverek alkalmazása minden körülmények között teljességgel elfogadhatatlan, jogsértő és komoly biztonsági fenyegetést jelent.

A tárcavezetők felszólították Oroszországot, hogy válaszoljon a támadással kapcsolatos kérdésekre, és adjon azonnali, teljes körű tájékoztatást a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW) a Novicsok hatóanyag fejlesztési programjáról.

Ugyancsak hétfőn bennfentes illetékesek arról számoltak be, hogy az OPCW szakértői megérkeztek Nagy-Britanniába, ahol megkezdik a vizsgálatot a mérgezés ügyében. Az áldozatokra március 4-én találtak rá az angliai Salisburyben, és azóta is válságos állapotban kezelik őket. A támadáshoz olyan típusú idegmérget használtak, amelyet a szovjet hadsereg fejlesztett ki a hidegháború alatt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden tagadta, hogy országa „bűnös” lenne a mérgezésben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »