Vámháború: Trump senkivel sem kivételezik

Az amerikai elnök a világ több vezetőjével is beszélt az acél és az alumínium importvámjának tervezett bevezetéséről, és nem fontolgat semmilyen kivételt – jelentette ki Wilbur Ross amerikai gazdasági miniszter vasárnap.

„Tudom, hogy számos vezetővel beszélt. A döntés az övé… Nem hallottam tőle eddig kivételről” – közölte a miniszter az ABC televíziónak adott interjújában.

„Hibás az a nézet, hogy a vám miatt rengeteg munkahely megsemmisül, és nőnek az árak” – tette hozzá Ross, akit az elnök mozgósított a tervei megvédésére a sajtóban Peter Navarro kereskedelmi főtanácsadóval együtt.

Donald Trump csütörtökön jelentette be, hogy 25 százalékos vámot akar kivetni az importált acélra és 10 százalékosat az alumíniumra, hogy védje a hazai termelőket. A bejelentés éles bírálatot váltott ki az Egyesült Államok kereskedelmi partnereiből. Az Európai Unió válaszlépéseket helyezett kilátásba, azóta pedig a német kormányzat is csatlakozott az elképzeléshez.

Gary Cohn nemzetgazdasági főtanácsadó és Steven Mnuchin pénzügyminiszter viszont hónapok óta próbálja lebeszélni Trumpot az agresszív vámtarifák bevezetéséről, de az elnök nem fogadta meg a tanácsukat – mondta a brit hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó washingtoni kormányzati illetékes.

Az Egyesült Államokban 140 ezren dolgoznak a megvédeni kívánt acélgyártásban, míg az acélt vásárló iparágakban 6,5 millióan – jegyzi meg a hírügynökség, és olyan közgazdászokat idéz, akik szerint ha a fogyasztóknak többet kell fizetniük a gépkocsikért és a vállalatoknak a nehézgépekért, az kárt okozhat az amerikai gazdaságnak.

Az amerikai gazdasági miniszter ezzel szemben azt állítja, hogy a vám bevezetése mindössze fél százalékkal emeli meg a gépkocsik árát.

Theresa May aggályait hangoztatta Trumpnak

A brit kormány „mélységes aggodalmának” adott hangot vasárnap Theresa May az amerikai elnök által az acél- és alumíniumimportra kilátásba helyezett 25, illetve 10 százalékos büntetővámok miatt. A brit miniszterelnök a Downing Street tájékoztatása szerint telefonon tárgyalt az ügyről Donald Trumppal, akinek kijelentette: a globális többletkapacitások megoldásának egyetlen lehetséges módja a többoldalú fellépés, mivel ez szolgálja az összes érintett ország érdekeit.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »