Az új katalán elnökjelölt is előzetes letartóztatásban van

A józan észen és a logikán kívül esik az előzetes letartóztatásban lévő Jordi Sánchez jelölése Katalónia elnöki posztjára – reagált Rafael Catalá spanyol igazságügyi miniszter a pénteki kormányülést követő madridi sajtótájékoztatón arra, hogy Carles Puigdemont előző nap visszalépett a jelöltségtől, és megnevezte utódját.

A miniszter meglepőnek nevezte, hogy a leváltott elnök olyan valakit javasolt a tisztségre, aki előzetes letartóztatásban van. A legfelsőbb bíróságnak kell határoznia arról, hogy engedi-e Sánchez részvételét az elnökválasztáson – hangsúlyozta. A politikus emlékeztetett arra, hogy az alkotmánybíróság szerint a jelölt személyes jelenléte elengedhetetlen a parlamentben ezen az eseményen.

Jordi Sánchez, aki Puigdemont pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) választási listájának második helyén jutott be a katalán parlamentbe a december 21-i választáson, október 16-a óta van előzetes letartóztatásban. A Katalán Nemzetgyűlés (ANC) vezetőjeként tüntetést szervezett szeptember 20-án a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalához, az odabent házkutatást tartó spanyol csendőrök pedig órákig nem tudták elhagyni az épületet a tiltakozó tömegtől, amely autóikat is megrongálta.

A katalán nemzetgyűlés elnöke, Jordi Sanchez beszédet mond egy katalán népszavazást támogató eseményen  Barcelonában 2017. szeptember 24-én.  EPA/SUSANNA SAEZ

A katalán nemzetgyűlés elnöke, Jordi Sanchez beszédet mond egy katalán népszavazást támogató eseményen Barcelonában 2017. szeptember 24-én. EPA/SUSANNA SAEZ

“Ez már nem politika, hanem színház” – kommentálta Puigdemont bejelentését Carmen Calvo, a spanyol parlament legnagyobb ellenzéki erejének, a Spanyol Szocialista Munkáspártnak (PSOE) a  politikusa.

Mint mondta, elutasítják Sánchez jelölését, és követelik egy olyan személy megnevezését, aki “minden reggel be tud menni a hivatalába”.
Politikailag elfogadhatatlan, hogy egy zendülés bűncselekményével vádolt személy Katalónia elnöke lehessen – foglalt állást a kérdésben Albert Rivera, a katalán parlament legnagyobb ellenzéki pártjának, a liberális Ciudadanos elnöke, aki szerint a szeparatizmus bukása immár nyilvánvalóvá vált.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Kritikával illette Puigdemont választását a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) is, amely az előző parlamenti ciklusban tagja volt a katalán kormánynak. Sergi Sabria szóvivő a Catalunya Rádioban arról beszélt, hogy vezetőjüket, Oriol Junquerast illetné meg a jelöltség ebben a helyzetben. Sánchez jelölése pedig csupán a másik nagy függetlenségi párt javaslata, arról nem állapodtak meg egymással. Junqueras, aki Puigdemont helyettese volt az október 27-én leváltott kormányban, hónapok óta előzetes letartóztatásban van, Jordi Sánchezhez hasonlóan.

Spanyol sajtóinformációk szerint eközben a spanyol kormány vizsgálja, hogy Carles Puigdemont és volt kormányának négy tagja miből finanszírozza immár négy hónapja tartó brüsszeli tartózkodását. A volt elnök a katalán RAC1 rádiónak nyilatkozva pénteken erre azt mondta: egy eurónyi közpénzt sem költöttek belgiumi életükre, azt részben saját vagyonukból, részben pedig önkéntes hozzájárulásokból fizetik.

A lapok beszámolói szerint a belga fővárostól 20 kilométerre, Waterloo-ban bérelnek egy 550 négyzetméteres, hatszobás házat, havi 4400 euróért (1,3 millió forint). A katalán politikusok négy hónapja vannak önkéntes száműzetésben Belgiumban, ahova a spanyol igazságszolgáltatás elől menekültek, mivel bírósági eljárás indult ellenük a tavaly október 1-i függetlenségi népszavazás alkotmányellenes megrendezése, és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »