Oroszország most Irán érdekében vétózott az ENSZ-ben

Oroszország vétójával elutasította hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa azt a határozati javaslatot, amely elmarasztalta volna Iránt a jemeni polgárháborúval kapcsolatban azért, mert nem akadályozta meg, hogy iráni fegyverek kerüljenek a síita húszi lázadókhoz.

Moszkva ugyanis „alátámasztatlan következtetésnek” tekinti, hogy az ENSZ szakértői bizottsága bizonyítottnak találta, hogy a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló húszik iráni rakétákat használtak.

Egyhangúlag fogadta el viszont a BT azt az orosz javaslatot, amely a jemeni polgárháborúval kapcsolatos ENSZ-szankciók és a szakértői bizottság megbízásának meghosszabbításáról szól, de nem említi Iránt.

A jemeni polgárháborúba 2015-ben avatkozott be a nemzetközileg elismert kormány oldalán a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció. Irán tagadja, hogy fegyverekkel látná el a húszi lázadókat.

A 15 tagú BT-ben kilenc ország szavazata kell a határozatok elfogadásához, de az öt állandó tag nagyhatalomnak, az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Kínának, az Egyesült Királyságnak és Franciaországnak vétójoga van.

Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Friss hírek