Jövőre már az USA lehet a világ legnagyobb olajhatalma

Az Egyesült Államok lesz a világ legnagyobb olajtermelője 2019-re, maga mögé utasítva a jelenleg listavezető Oroszországot – véli a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője.

Fatih Birol egy tokiói fórumon azt mondta, hogy az Egyesült Államok egyre több kőolajat hoz a felszínre, részben a palaolajtermelés felfuttatása révén, és így az orosz olajtermelést jövőre, de talán már az idén sikerül lekörözni.

Az Egyesült Államok napi olajtermelése a múlt év végén nőtt napi 10 millió hordó fölé, először a 70-es évek óta. Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) február elején kiadott előrejelzése szerint az amerikai olajtermelés az idei év végére már meghaladja a napi 11 millió hordót. Oroszország jelenlegi olajtermelése ennél valamivel kisebb.

Az Egyesült Államok épp akkor futtatja fel olajtermelését, amikor a nagy olajtermelők, így Oroszország és az OPEC pont a termelés visszafogásával próbálják emelkedésre késztetni a kőolaj világpiaci árát. A termelés növelésével egy időben az Egyesült Államok nettó olajimportja a múlt héten napi 1,6 millió hordóval napi 4,98 millió hordóra zsugorodott, és ezzel a legkisebb volt azóta, hogy ezt az adatot 2001 óta jegyzi az EIA.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

1995 óta nem tüntettek ilyen sokan a francia utcákon

Franciaországban a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen a szakszervezetek által meghirdetett keddi, második országos tiltakozónapon valamivel kevesebben sztrájkoltak, mint a január 19-i első megmozduláskor, de az összesítések szerint többen vettek részt a tiltakozó felvonulásokon. Társadalmi reform ellen 1995 óta nem tüntettek ilyen sokan a francia utcákon.

Read More »