Ellenzék nélkül tartanak választásokat Venezuelában

Venezuela nem készült fel arra, hogy egy időben, április 22-én rendezze meg a parlamenti és önkormányzati, valamint az elnökválasztást is, amint Nicolás Maduro államfő javasolta – közölte pénteken a központi választási bizottság.

Maduro szerdán vetette fel, hogy előrehozná az eredetileg 2020-ban esedékes parlamenti és önkormányzati választásokat, hogy egybeessenek az április 22-ére kitűzött elnökválasztással, ha az alkotmányozó nemzetgyűlés is beleegyezik ebbe. Megfigyelők szerint Maduro így akarná duplán bebiztosítani a hatalmát, ugyanis jó eséllyel száll ringbe az újraválasztásáért, hiszen egyrészt az ellenzék a voksolás bojkottjára szólított fel, másrészről a vezető ellenzéki politikusok börtönben vagy hatósági őrizetben vannak, esetleg sikerült külföldre menekülniük.

Az államfő megerősítette: az ellenzék részvétele nélkül is megtartják az elnökválasztást.

Tibisay Lucena, az országos választási bizottság elnöke azonban kijelentette pénteken: “Nem vagyunk felkészülve arra, hogy az elnökválasztással együtt a parlamentit is megrendezzük, amely ráadásul bonyolultabb, de megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy valamennyivel előrehozzuk a parlamenti választásokat az eredeti, 2020-ban esedékes dátumról.”

A súlyos gazdasági és politikai válsággal küzdő Venezuelában Maduro szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el.

Az ellátórendszerek összeomlása miatt csak a szomszédos Kolumbiába több mint félmillió venezuelai települt át, és tízezrek menekültek Brazíliába is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »