May: nem szabad, hogy Nagy-Britannia kereskedelmi döntéskényszerbe kerüljön

Theresa May brit miniszterelnök szerint az Európai Unióval tervezett szabadkereskedelmi egyezménynek nem szabad kizárnia, hogy Nagy-Britannia hasonló kereskedelmi megállapodásokat köthessen a világ többi részével.

May pénteken véget ért, elsősorban a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokra összpontosító hivatalos kínai látogatása után adott interjút a BBC rádiónak. A brit kormányfő megerősítette: London olyan szabadkereskedelmi megállapodást akar kötni az EU-val, amely a lehető legszélesebb körű vámmentességgel biztosítja a további „súrlódásmenetes” kereskedelmet az unióban maradó országokkal.

A brit miniszterelnök szerint azonban e szabadkereskedelmi megállapodásnak lehetővé kell tennie, hogy Nagy-Britannia a világ más országaival is szabadon köthessen kereskedelmi egyezményeket, mondván „a kettő nem egymás alternatívája”, Nagy-Britanniának nem kell választania, hogy melyiket akarja. „Nagy-Britanniának egyetlen választása van: az, hogy visszaszerezze az ellenőrzést pénze, határai és törvényei felett” – tette hozzá.

Sanghaj, 2018. febuár 2. Theresa May brit miniszterelnök beszél a Kínai-Brit Üzleti Fórumon Sanghajban 2018. február 2-án. (MTI/EPA pool/Chris Ratcliffe)

Sanghaj, 2018. febuár 2.
Theresa May brit miniszterelnök beszél a Kínai-Brit Üzleti Fórumon Sanghajban 2018. február 2-án. (MTI/EPA pool/Chris Ratcliffe)

A brit kormány Brexit-stratégiájának sarkalatos eleme, hogy Nagy-Britannia nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról és a vámunióból is kivonul, mivel nem akarja teljesíteni azokat a feltételeket – köztük a szabad munkaerőmozgás engedélyezésének kötelmét -, amelyek e két integrációs szerveződéshez kötődnek. A brit kormány ugyanakkor olyan átfogó, a pénzügyi szolgáltatásokra is kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val, amely a hivatalos londoni célkitűzés szerint lehetővé teszi a brit üzleti szektor további jelenlétét az EU belső piacán.

Emmanuel Macron francia elnök azonban a minap arra figyelmeztette a konzervatív párti brit kormányt, hogy „nem szemezgethet” az EU-val folytatandó együttműködés – különösen a belső piaci hozzáférés – előnyeiből a szabályok teljesítése nélkül, mivel ez az EU egységes belső piacának lebontásával érne fel.

Macron január végi londoni látogatásán, szintén a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: ha Nagy-Britannia a Brexit után is hozzá akar férni az unió belső piacához, akkor ennek előfeltételeit is teljesítenie kell. Ezek közé tartozik az unión belüli szabad munkaerőmozgás elvének érvényesítése, a további befizetés az EU-költségvetésbe és az EU-bíróság joghatóságának elismerése.

A Financial Times pénteki beszámolója szerint az Európai Unió szankciókra is kész Nagy-Britanniával szemben annak megakadályozására, hogy a brit EU-tagság megszűnése után London például egyoldalú adócsökkentésekkel vagy a szabályozások lazításával jusson gazdasági előnyökhöz az unió kárára. A londoni gazdasági napilap által látott uniós irányelv szerint a brit gazdaság „túl nagy és túl közel van” ahhoz, semhogy az EU „normális kereskedelmi partnerként” kezelhesse a kilépés után. Brüsszel ezért olyan új intézkedési eszköztár összeállítására törekszik, amellyel a Brexit után is korlátokat szabhat Nagy-Britannia számára az adózás, az állami támogatás, a környezetvédelmi előírások és a munkavállalói jogok területén.

Kapcsolódó cikkünk: May: más jogai lesznek a Brexit után érkező EU-állampolgároknak

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »