Lassulhat Kínában a gazdasági növekedés

A gazdasági növekedés lassulására számít Kína központi gazdaságtervező szervezete.

Fan Heng-san, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) főtitkárhelyettese a Beijing Daily című napilapban hétfőn megjelent írásában azt jósolta, hogy idén 6,5-6,8 százalékra lassul a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének üteme. Fan arra figyelmeztetett: van esély arra, hogy idén rendkívüli következményekkel járó valószínűtlen események (black swans) következnek be, vagy nagy hatású és nagyon valószínű, de még nem tudatosuló fenyegetések (gray rhinos) rázzák meg a gazdaságot.

Kína gazdasága tavaly 6,9 százalékkal nőtt, 2010 óta először gyorsult az ütem. A tényadat könnyen túlszárnyalta a 6,5 százalékos kormányzati célt, ami jó hír volt a pénzügyi kockázatok és a magas vállalati adósságállomány csökkentésére törekvő politikai döntéshozók számára.

„Személyes véleményem szerint a gazdasági növekedés idén nagy valószínűséggel meghaladja a 6,5 százalékot, nagyjából a 6,5 százalék és 6,8 százalék közötti sávban lesz” – írta Fan Heng-san.

A Reuters által januárban megkérdezett elemzők ugyancsak azt prognosztizálták, hogy 6,5 százalékra lassul a növekedési ütem a hitelezési kockázatok mérséklését és a gyárak légszennyezésének visszafogását célzó kormányzati intézkedések hatására.

Kína a fenyegetések kivédésére összpontosítja figyelmét, különösen azokéra, amelyek regionális hatásokkal járhatnak és rendszerszinten okozhatnak jelentős ingadozásokat. „Továbbra is nagyon ébernek kell lennünk, és fokozni kell veszélyérzetünket” – fogalmazott az NDRC vezető tisztségviselője.

A kínai bankfelügyelet elnöke egy korábbi nyilatkozatában ugyancsak azt fejtegette, hogy egy valószínűtlen esemény jelenthet fenyegetést az ország pénzügyi stabilitására, a kockázatok még mindig kezelhetőek, bár „összetettek és súlyosak”.

A kínai tőzsdéken a kezdeti emelkedésről csökkenésre váltottak hétfőn az irányadó mutatók, részben Fan figyelmeztetésének hatására. Az árfolyamok közelmúltbeli erős emelkedése után profitot realizáltak a befektetők, főleg a fogyasztási cikkeket és egészségügyi termékeket gyártó vállalatok szenvedték meg a napot.

Nagy forgalom mellett a sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) 0,99 százalékkal, 3523 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 1,77 százalékkal, 11 352,72 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 1,81 százalékkal, 4302,02 pontra esett. Mindazonáltal az év elejéhez képest így 7,59 százalékos pluszban áll a SSEC, a CSI-300 pedig 6,7 százalékkal nőtt.

Korábban írtuk: Kína gazdasági lendülete kitarthat a második félévben is

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »