Megkezdődtek a koalíciós tárgyalások Németországban

A közös kormányzásra készülő pártok elnökeinek találkozójával megkezdődtek a német koalíciós tárgyalások péntek reggel kilenc órakor. Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője a bajor testvérpártot, a Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető Horst Seehoferrel és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökével, Martin Schulzcal egyeztet.

Néhány órával később Michael Grosse-Brömer, a Bundestag CDU/CSU-frakciójának kereszténydemokrata vezetője bejelentette, hogy a három párt a február 3-4-i hétvégét tűzte ki céldátumként a tárgyalások lezárására. Szavai szerint a céldátum a három párt közötti konszenzuson alapul.

„Egyetértünk, hogy gyorsan, emellett gondosan kell dolgoznunk, hogy Németország kormányhoz jusson” – emelte ki a kereszténydemokrata politikus. A szakpolitikai munkacsoportoknak jövő péntekig kell előterjeszteniük javaslataikat, s amennyiben a február 3-4-i vezetőségi ülésig nem jutnának végleges megállapodásra, két pótnapot is beterveztek – fűzte hozzá Grosse-Brömer.

Közvetlenül a tárgyalások kezdete előtt Merkel azt mondta: optimistán, de egyúttal határozott elképzelésekkel vág neki a megbeszéléseknek. A kancellár azt ígérte, figyelni fog arra, hogy az egyeztetések lendületesen haladjanak. „Nemcsak Európának, de Németországnak is új dinamikára van szüksége” – húzta alá Merkel.

Tárgyalópartnere, Martin Schulz SPD-elnök hangsúlyozta: a szociáldemokraták célja az, hogy Németország belülről igazságosabbá váljon, a nemzetközi színtéren pedig újra az Európai Unió egyik vezető erejévé nője ki magát. „Kínával és az Egyesült Államokkal szemben erős, Európa-párti Németországra van szükség” – tette hozzá a politikus.

Schulz ugyancsak a gyors, konstruktív tárgyalásokért emelt szót, amelynek folyamatáról és felépítéséről a pártvezetők utoljára egyeztetnek pénteken. A politikusok azt szeretnék, ha két héten belül lezajlanának a lényegi megbeszélések.

Berlin, 2018. január 26. Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke érkezik az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) berlini székházába, a Konrad Adenauer-házba 2018. január 26-án, az SPD és a CDU, valamint az utóbbi bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetõsége közti hivatalos koalíciós tárgyalások kezdõnapján. (MTI/EPA/Dzson Ha Jang)

Berlin, 2018. január 26.
Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke érkezik az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) berlini székházába, a Konrad Adenauer-házba 2018. január 26-án, az SPD és a CDU, valamint az utóbbi bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetősége közti hivatalos koalíciós tárgyalások kezdőnapján. (MTI/EPA/Dzson Ha Jang)

A pártelnökök találkozóját követően a nagykoalícióra készülő pártok frakcióvezetőinek részvételével, egy 15 fős tárgyalócsoportban folynak tovább az egyeztetések. Péntek délután akár a munkacsoportok is összeülhetnek már.

Az SPD múlt vasárnapi rendkívüli kongresszusán a küldöttek 56,3 százalékának támogatásával elhatározta, hogy hivatalos koalíciós tárgyalást kezd a CDU/CSU-val. Szakértők arra számítanak, hogy a pártok keményen egymásnak feszülnek majd, különösen a menekültpolitika, az egészségügy és a munkaügy terén.

Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. Ezt a szavazást márciusban rendezhetik meg, az új német szövetségi kormány pedig húsvét körül alakulhat meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »