Felfüggesztették a cseh miniszterelnök mentelmi jogát

Felfüggesztette Andrej Babis cseh miniszterelnök mentelmi jogát pénteken a prágai képviselőház, lehetővé téve ezzel a rendőrség számára, hogy folytathassa az eljárást a kormányfő ellen, mert a gyanú szerint visszaélt az európai uniós támogatásokkal.

A 200 tagú testületben a szavazáskor jelen lévő 181 képviselőből 111-en támogatták a mentelmi jog megvonását, míg 69-en ellene szavaztak. A szavazás kimenetele nem meglepetés, mert a kilenc parlamenti párt közül nyolc előre jelezte, hogy támogatni fogja Babis mentelmi jogának felfüggesztését – ez ellen egyedül az ANO mozgalom képviselői szavaztak.

A Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügyéről van szó, amelynek építésekor 2007-ben és 2008-ban az akkori tulajdonos állítólag jogtalanul jutott mintegy 50 millió koronás (580 millió forintos) európai uniós támogatáshoz.

A Gólyafészek 2007-ben és 2008-ban a cseh sajtó szerint az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. Ezután a cég ismeretlen tulajdonba került, minek következtében – mint kisebb vállalkozás – jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kaphatott volna uniós támogatást. Néhány, a pályázatban meghatározott év után a Gólyafészek újra az Agrofert része lett.

Az ügyben Jaroslav Faltynek képviselő, Babis pártjának, az ANO-nak az első alelnöke is érintett. A parlamenti alsóház pénteken Faltynek képviselői mentelmi jogát is felfüggesztette. Andrej Babis és Jaroslav Faltynek is már előre közölte, hogy maguk is támogatni fogják a felfüggesztést.

A miniszterelnök a mintegy ötórás, nagyon indulatos és személyes támadásokkal teli vita elején elmondott beszédében ismét politikai indíttatásúnak nevezte az eljárást, amelyet szerinte azzal a céllal szerveztek meg, hogy eltávolítsák őt a politikából.

Babis azon kijelentése, miszerint Csehország jelenleg olyan állam, amelyben megrendelhető egy büntetőeljárás azzal a céllal, hogy valakit börtönbe juttassanak, az elutasítások és a bírálatok sorát váltotta ki az ellenzéki képviselők köreiből. Miroslav Kalousek, a TOP 09 párt frakcióvezetője szerint a kormányfő ezzel Csehország jogállami létét kérdőjelezte meg. A megalapozatlan politikai nyilatkozatok aláássák a cseh jogrendszerbe vetett bizalmat – figyelmeztette a politikusokat nyilatkozatában Pavel Zeman legfelsőbb államügyész.

Andrej Babis cseh miniszterelnök beszédet mond a kisebbségi kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt a képviselőház ülésén Prágában 2018. január 16-án. Az októberi választáson győztes, Babis vezette ANO mozgalomnak nincs elég képviselője a törvényhozásban a kormányprogram elfogadásához. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Andrej Babis cseh miniszterelnök beszédet mond a kisebbségi kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt a képviselőház ülésén Prágában 2018. január 16-án. Az októberi választáson győztes, Babis vezette ANO mozgalomnak nincs elég képviselője a törvényhozásban a kormányprogram elfogadásához. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Babis azt állítja: a rendőrségnek nincsenek megbízható bizonyítékai, hogy törvénysértés történt. Tendenciózusnak nevezte az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentését is. Az OLAF a prágai sajtóban nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította, hogy a Gólyafészek jogtalanul jutott az európai uniós támogatáshoz. A Gólyafészek képviselői kérelmükben félrevezető információkat adtak meg, más fontos tényeket pedig elhallgattak. Nem volt átlátható a vállalkozás tulajdonosi struktúrája sem, holott ez egyik alapfeltétele az uniós támogatás megítélésének.

A Gólyafészek-ügyben a rendőrség 11 ember ellen indított büntetőjogi eljárást, köztük van Babis felesége, sógora és első házasságából származó gyerekei is.

Andrej Babis kisebbségi kormánya szerdán lemondott, mert nem kapott bizalmat a parlamentben. Az elutasítás legfőbb oka éppen a kormányfő elleni büntetőeljárás volt. Milos Zeman államfő szóvivője útján közölte: szerdán találkozik Andrej Babissal, aki hivatalosan is benyújtja neki kormánya lemondását. Várható, hogy ezt az elnök elfogadja és az új kabinet megalakulásáig ügyvezetői teendők ellátásával bízza meg a mostani kormányt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »