Tovább közeledik egymáshoz Kuba és az EU

Az Európai Unió újabb befektetésekre és gazdasági kapcsolatokra törekszik Kubában – jelentette ki csütörtökön Havannában Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az uniós diplomácia vezetője kétnapos kubai látogatásának befejezéseként tartott sajtóértekezletén beszélt erről. Kiemelte egyben, hogy az EU továbbra is nagy jelentőséget tulajdonít az emberi jogok helyzetének a szigetországban.

„Úgy vélem, hogy párbeszédünk rendkívül hasznos. Álláspontjaink különbözőek, és még távol állnak egymástól” – hangoztatta.

Havanna, 2018. január 4. Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter (j) fogadja a hivatalos látogatáson Kubában tartózkodó Federica Mogherinit, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõjét Havannában 2018. január 4-én. (MTI/EPA pool/Alejandro Ernesto)

Havanna, 2018. január 4.
Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter (j) fogadja a hivatalos látogatáson Kubában tartózkodó Federica Mogherinit, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét Havannában 2018. január 4-én. (MTI/EPA pool/Alejandro Ernesto)

Az Európai Unió 2016 decemberében megállapodást írt alá Kubával a kapcsolatok rendezése, a felek közötti politikai párbeszéd és együttműködés előmozdítása érdekében. Most ennek a dokumentumnak a végrehajtásáról volt szó Mogherini látogatásán. Az olasz politikus kifejtette: az unió szeretné figyelemmel kísérni az elnöki hatalomátadást Kubában, amit történelmi jelentőségűnek minősített.

Raúl Castro államfő, akivel Mogherini csütörtökön tárgyalt, várhatóan április 19-én távozik a hatalomból. Helyére, 1959 óta első alkalommal, az újabb generáció képviselője kerül majd.

Gazdasági téren Mogherini bejelentette, hogy az EU Kuba első számú kereskedelmi partnerévé, külföldi befektetőjévé vált. A két fél közötti kereskedelem összege meghaladta 2016-ban a 2,4 milliárd dollárt. A kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerint még vannak akadályok a kereskedelemben, de az uniós országok első számú partnerei Kubának, ez a kapcsolat bizonyosan tovább növekszik a 2017 novemberében megkötött újabb megállapodással.

Mogherini látogatása során három együttműködési megállapodást írt alá, amelyek összege eléri a 49 millió eurót. Ezek a megújuló energia (18 millió euró), a mezőgazdaság (21 millió euró) és a kultúra (10 millió euró) terén megvalósuló beruházásokat jelentik.

Az első együttes EU és kubai miniszteri ülést idén február 28-án tartják annak érdekében, hogy továbbfejlesszék az együttműködést.

Forrás: MTI/AFP/AP/Reuters/Hszinhua

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »