Továbbra sem körvonalazódik a katalán helyzet megoldása, de a Néppárt megbukott

Az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális párt győzelme ellenére a függetlenségi pártok szerezték meg a parlamenti többséget a katalán parlamenti választásokon – derült ki a szavazatok 99,59 százalékos feldolgozottságából. Mariano Rajoy spanyol kormányfő a törvény szerinti együttműködést kínált az új katalán kormánynak, míg a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont leváltott katalán elnök párbeszédet sürget.

A csütörtöki voksoláson az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális párt győzött, de nem szerzett kormányzóképes többséget. A katalán függetlenségi pártok viszont összességében többségben lesznek az új törvényhozásban, bár egyelőre semmilyen lehetséges együttműködést nem jelentettek be.

A spanyol kormányfő szerint bármelyik politikai erő is szerzi meg a többségi támogatást a katalán parlamentben, a létrejövő kormány alá kell vesse magát a törvényeknek, anélkül ugyanis nem lehet megteremteni a biztonságot, anélkül nem térnek vissza az elvándorolt cégek, nem folytatható a munkahelyteremtés.

„Kész vagyok találkozni Rajoy-jal Brüsszelben vagy valamelyik másik uniós tagországban, Spanyolországon kívül” – mondta pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján Carles Puigdemont volt katalán elnök, akiknek pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) második lett a választáson, de első a függetlenségi pártok között, így sokan lehetséges közös elnökjelöltként tekintenek rá.

Puigdemont elmondta, egykori kormányának négy, ugyancsak Belgiumban tartózkodó tagjával együtt vissza fog térni Spanyolországba, ha megkapják a megfelelő garanciákat a helyi hatóságoktól. A politikusok ellen ugyanis letartóztatási parancs van érvényben Spanyolországban.

„Erősebbek vagyunk mint valaha. A választás, amely új korszakot nyit Katalónia számára, megerősítette a legitimitásunkat. Remélem, így (Rajoy) már kész meghallgatni minket” – tette hozzá Puigdemont.

„Nekem azzal kell leülnöm, aki megnyerte a választásokat, és az Inés Arrimadas” – válaszolt a felvetésre Mariano Rajoy, akit újságírók kérdeztek Puigdemont javaslatáról sajtótájékoztatóján.

A választások utáni értékeléseikben Katalónia jövőjét bizonytalannak nevezték a nagyobb országos spanyol és katalán napilapok.

„Kérdés, hogy milyen jövő vár Katalóniára?” – írta az ABC. A konzervatív újság szerint az Állampolgárok történelmet írt győzelmével, amely azonban a kormányzó többség híján keserédes. Továbbá a függetlenségi pártok sem lehetnek elégedettek, mert hiába kerültek többségbe a katalán parlamentben, az egyoldalú elszakadási folyamat Spanyolországtól egy olyan párt választási győzelméhez vezetett, amely nacionalizmus-ellenes és védi a spanyol egységet. Az eredmény azt mutatja: a katalán társadalom két stagnáló identitásra oszlik – állapította meg az ABC.

A La Vanguardia című katalán napilap hangsúlyozta a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt „katasztrofális” eredményét, képviselőinek száma 11-ről 3-ra csökken a katalán törvényhozásban, ami az újság szerint annak tudható be, hogy a függetlenségpártiakon kívül mások is rossz üzenetként értékelték az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazását, még ha az előrelátható és törvényes válasz is volt az állam részéről.

Az El País című baloldali napilap hangsúlyozta, hogy a függetlenségi pártok nem szerezték meg a leadott szavazatok 50 százalékát, tehát nem rendelkeznek a társadalom többségének támogatásával, amely legitimizálná az elszakadást Spanyolországtól.

A függetlenség, mint egyoldalú elszakadási projekt megbukott, és ismét meg fog bukni, az állam megmutatta, hogy meg tudja akadályozni, Európa elutasítja, a katalán gazdaság pedig nem bírja ki – vélte a lap.

A választásokat követően az új katalán parlamentnek január 23-ig kell megalakulnia a jogszabályi előírások szerint. Az elnökválasztás első fordulóját február 6-án, a második fordulót pedig két nappal később kell megrendezni. Eredménytelenség esetén a törvényhozásnak két hónapja van az elnök megválasztására, annak letelte után új parlamenti választásokat kell kiírni.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »