Észak-Korea nem tárgyal az USA-val, Japán rakétarendszert telepít

Visszautasította kedden Észak-Korea Rex Tillerson amerikai külügyminiszter ajánlatát, miszerint az Egyesült Államok kész feltétel nélkül párbeszédet kezdeni a kommunista diktatúrával.

Tillerson a múlt héten jelentette ki, hogy Washington kész „előfeltételek nélkül” tárgyalásokat kezdeni, de később úgy fogalmazott, hogy Phenjannak előbb fel kellene hagynia „fenyegető viselkedésével”.

Az észak-koreai állampárt, a Koreai Munkapárt lapja, a Rodong Szinmun kedden azt írta: semmi nem változott, Észak-Korea továbbra is fejleszti nukleáris fegyvereit. A pártlap szerint Washington „párbeszéd-offenzívájával” Phenjanra akarja hárítani a felelősséget a Koreai-félszigeten kialakult feszültségért.

„Úgy tűnik, az Egyesült Államok ezzel akarja befolyásolni az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb határozatait, ha nem fogadjuk el a párbeszédet atomfegyvereink leszereléséről, s még tengeri blokád is szóba jöhet” – írja az újság.

Észak-Korea legutóbb szeptemberben hajtott végre kísérleti atomrobbantást, majd több ballisztikusrakéta-kísérletet is végrehajtott. Phenjan állítása szerint képes elérni rakétáival az Egyesült Államokat, s azt is bejelentették, hogy ezzel beteljesült az észak-koreai nukleáris fegyverkezési program.

Megy az amerikai rakétavédelmi rendszer Japánba

Jóváhagyta kedden a japán kormány az Aegis Ashore nevű amerikai rakétavédelmi rendszer földi egységeinek telepítését a szigetországban. Japán az egyre nagyobb észak-koreai fenyegetésre válaszul döntött az újabb rendszer telepítése mellett. Tokió szerint az észak-koreai fenyegetés új szakaszba lépett, s minden eddiginél nagyobb és közvetlenebb veszélyt jelent.

Az Aegis Ashore egységeit az ország két részébe telepítik, így a rendszer a szigetek egész területét képes lesz lefedni. Japán jelenleg Patriot légvédelmi és rakétaelhárító rakétákkal rendelkezik, s az Aegis rendszer hajóról indítható rakétáiból is vásárolt már az Egyesült Államoktól. A védelmi tárca szerint viszont a hajóknak néha vissza kell térniük bázisaikra, s ezért csak a szárazföldre telepített Aegis Ashore rendszerrel lesz teljes „napi 24 órás” a szigetország rakétavédelme.

A rendszer kiépítése mindazonáltal várhatóan még évekig tart majd, mert még a szerződést sem írták alá. Az Aegis Ashore telepítése akár 200 milliárd jent (körülbelül 470 milliárd forint) is felemészthet. Japán a következő költségvetési évben csaknem 5,2 billió jent (12,2 billió forint) tervez védelmi kiadásokra fordítani. A védelmi miniszter a közelmúltban arról is beszélt, hogy Tokió 900 kilométeres hatótávolságú manőverező robotrepülőgépek vásárlását is tervezi az Egyesült Államoktól.

Phenjan az elmúlt hónapokban két ballisztikus rakétát is átlőtt Japán fölött, s azt ígérte, kész „elsüllyeszteni” az országot.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Yonhap/AFP/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »