Újra tárgyalóasztalhoz ül a kormány és az ellenzék Venezuelában

Megkezdődött pénteken a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban a venezuelai kormány és ellenzék közti tárgyalások újabb fordulója a venezuelai belpolitikai és gazdasági válság megoldását célzó megállapodás elérése érdekében.

A találkozó Danilo Medina, a Dominikai Köztársaság elnöke és José Luis Rodríguez Zapatero volt spanyol miniszterelnök védnöksége alatt zajlik, csakúgy december elején. A tárgyalások a párbeszéd házigazdáinak és a kezeskedő országoknak a javaslatait magában foglaló megállapodástervezet körül zajlanak.

A venezuelai kormány és az ellenzék legutóbb december 1-én és 2-án tárgyalt az ország súlyos belpolitikai és gazdasági válságának megoldásáról. Medina akkor kijelentette: a kormány és az ellenzék „komoly haladást” ért el az előzetesen megállapodott, hatpontos napirend alapján, és mindkét fél kifejezte, hogy „megállapodásra törekszik. Az elnök maga „óvatosságot” tanácsolt, hogy – mint fogalmazott –  „a dolgok jól menjenek”. A tárgyaláson ugyanakkor nem született megállapodás.

Havanna, 2017. december 15. Nicolás Maduro venezuelai államfő a Bolívari Szövetség Amerika Népei Számára (ALBA) elnevezésű kormányközi egyezmény létrejöttének 13. évfordulója alkalmából tartott találkozón Havannában 2017. december 14-én. Ezen a napon egy manhattani bíróság drogcsempészet miatt egyenként 18 év börtönbüntetésre ítélte Maduro felesége, Cilia Flores két unokaöccsét, akik több mint 700 kilogramm kokaint akartak értékesíteni az Egyesült Államokban. (MTI/EPA/Alejandro Ernesto)

Havanna, 2017. december 15.
Nicolás Maduro venezuelai államfő a Bolívari Szövetség Amerika Népei Számára (ALBA) elnevezésű kormányközi egyezmény létrejöttének 13. évfordulója alkalmából tartott találkozón Havannában 2017. december 14-én. Ezen a napon egy manhattani bíróság drogcsempészet miatt egyenként 18 év börtönbüntetésre ítélte Maduro felesége, Cilia Flores két unokaöccsét, akik több mint 700 kilogramm kokaint akartak értékesíteni az Egyesült Államokban. (MTI/EPA/Alejandro Ernesto)

A venezuelai ellenzék egyes körei időhúzásnak minősítették a tárgyalásokat, mondván, hogy Nicolás Maduro szocialista párti venezuelai elnök ez idő alatt konszolidálni akarja a hatalmát a 2018-as elnökválasztásig. Az ellenzéknek a parlamenti többsége és a heves utcai tüntetései ellenére sem sikerült kiszorítani a hatalomból Madurót.

A latin-amerikai ország történetének legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli az olajárak zuhanása miatt. Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések, és a hatóságokkal vívott összetűzésekben legalább 125-en vesztették életüket.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI/EFE

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »