Kanada mégsem a Boeingtől vesz harci repülőgépeket

A Kanada és az Egyesült Államok között a repülőgép-beszerzések körül kialakult kereskedelmi viszályban Ottawa megtorló intézkedésként kedden elállt attól a tervétől, hogy 18 Super Hornet típusú harci repülőgépet vásárol az amerikai Boeingtől, s inkább használt gépeket vesz Ausztráliából.

Ezt Harjit Sajjan kanadai védelmi miniszter jelentette be több napig tartó sajtóbeli találgatások után. Ottawa egyúttal közölte: ismét kiírja a harci repülőgépei egy részének lecserélésére vonatkozó tendert, s azok a vállalkozások, amelyek Kanada érdekei ellen cselekszenek, az ajánlattételnél hátrányos elbírálásra számíthatnak.

A dpa német hírügynökség szerint ez nyilvánvaló üzenet az utasszállítókat szintén gyártó Boeingnek, amely közleményében sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.

Megfigyelők szerint az ottawai vezetés így torolja meg Donald Trump amerikai elnök kormányának azt az intézkedését, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium először 219,63 százalékos importvámot vetett ki a C-Series típus minden egyes példányára, majd két héttel később további 79,82 százalékos antidömping vámot szabott ki, miután arra az előzetes megállapításra jutott, hogy önköltségi ár alatt értékesítették azokat.

Az ügy hátterében az áll, hogy a Delta tavaly 125 ilyen típusú repülőgépre adott megrendelést a kanadai székhelyű Bombardier Aerospace repülőgép-ipari csoportnak, 5,6 milliárd dollár értékben. A Boeing áprilisban nyújtott be panaszt, azon a címen, hogy a Delta „dömpingáron” jut hozzá a gépekhez, és ezt a kanadai gyártónak nyújtott hazai és brit állami támogatások tették lehetővé.

Kapcsolódó cikkünk: Az Airbus lett a nevető harmadik a Boeing-Bombardier vitában

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »