Putyin katonai stratégiája átgondoltabb mint elődjeié

Oroszország arra törekszik, hogy meggyőzze a világot: katonai hatalma egyre csak növekszik, viszont a háborúk támogatásával járó költségeit és az áldozatok számát nem kürtölte világgá. A legfrissebb statisztikák azt mutatják, hogy meglepően alacsony az áldozatok száma a Krímben, Kelet-Ukrajnában és Szíriában tett elkötelezettségek ellenére.

Ez a legújabb bizonyíték arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai stratégiája sokkal számítóbb, mint elődjeié, akik bármi áron nyerni akartak. Borisz Jelcin csecsenföldi veszteségei a támogatásának visszaesését eredményezték és a Szovjetunió költséges és kudarcba fulladó afganisztáni kalandjai hozzájárultak egy birodalom széteséséhez.

Oroszország 2010 óta nem jelentett aktív kötelességteljesítés során bekövetkezett halálesetet, annak ellenére, hogy több frontra is kiterjesztette katonai hadműveleteit. 2015-ben Putyint azzal vádolták, hogy megpróbálja elrejteni veszteségeit Kelet-Ukrajnában – ahol Oroszország makacsul tagadja a katonai beavatkozást – úgy, hogy átosztályozzák az adatokat „békeidőben végzett katonai műveletek”-re.

A Vedomosti orosz napilap nemrég megtalálta a halálos áldozatokra vonatkozó adatokat a kormány közbeszerzési oldalán. Októberben a Sogaz, egy Putyinhoz közel álló befektetői csoport tulajdonában lévő biztosító társaság nyerte meg azt a tendert, melynek keretében biztosíthatja az orosz hadsereg személyzetét halál és sérülés esetére. Minden aktív szolgálatban lévőt biztosítottak: újoncokat, szakmai szerződéses katonákat, tiszteket. 2016-ban ez 1,191,095 embert jelentett.

A követelmények és a valószínűségi táblák mellett a pályázatot szervező Védelmi Minisztérium közzétette a 2012-től 2016-ig tett biztosítási igények számát is. Ezen követelményekből 3198 volt halálesettel kapcsolatos. A halálesetek nem feltétlenül ugyanabban az évben történtek, mint az igények benyújtása, de a számoknak elég közel kell lenniük a tényleges számokhoz, amik messze elmaradnak a korábbi veszteségektől. Például az orosz hadsereg 2000-ben a hivatalos statisztikák szerint 1310 embert veszített Csecsenföldön.

Forrás: Bloomber

Forrás: Bloomber

2014-ben Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy csapatokat küldött annak megakadályozására, hogy keleti részén két oroszszimpatizáns, szeparatista „népköztársaságot” megsemmisítsen. Az információk szerint orosz csapatok tényleg feltűntek a konfliktus legfontosabb időpontjaiban, például amikor az ukrán haderőt körülvették Ilovayskben 2014 augusztusában és szeptemberében, illetve amikor megsemmisítették őket 2015 januárjában és februárjában Debaltsevenél.

Az ukrán Védelmi Minisztérium szerint a két csatában 432 szolgálati tagot veszített. Amennyiben az orosz veszteségek 2014-es emelkedését az Ilovaysk-epizódot jelzik, és ha 2012-ben és 2013-ban a 650 haláleset az évi standard szám békés időkben, akkor Oroszország mintegy 170 szolgálati tagot vesztett az Ilovaysk-beavatkozásban. A Debaltseve-epizód áldozatai statisztikailag elhanyagolhatóak.

Egyértelmű, hogy rendszeres katonai veszteségek voltak Szíriában is, ahol Oroszország nagymértékű légi hadműveletet indított 2015 szeptemberében Bassár el-Aszad elnök támogatására. Amikor Putyin Aszad megmentésére sietett, sok orosz – köztük néhány Putyin támogató is – attól félt, hogy a művelet kudarcra lesz ítélve, ahogy az 1980-as évekbeni szovjet beavatkozás Afganisztánban. Akkor a Szovjetunió több, mint 15 ezer embert veszített a 10 éves háborúban. Putyin szíriai kampányában azonban rendkívül alacsonyak a katonai veszteségek.

Kapcsolódó cikkünk: Meglátogatta Putyint a szír elnök

A 20. század háborúiban az orosz katonai hagyomány nem a katonák életben tartásáról szólt, hanem a célok eléréséről bármilyen áron. A jelenlegi számok változást jeleznek – de talán nem teljesen pozitív irányban. Putyin alatt Oroszország más módon harcol a háborúiban.

Ukrajnában az ukrán állampolgárokból, az orosz nacionalista önkéntesekből és zsoldosokból álló szeparatista erők vállalják a felelősséget a veszteségekért egy olyan háborúban, amely már több mint 10 000 ember életét követelte. Szíriában a földön szolgáló orosz haderő nem rendszeres szolgálati tag, hanem a Wagner csoport harcosai. Ez pedig egy katonai magánvállalat, amelyet Dmitri Utkin egykori orosz katonai hírszerző alezredes vezet. Az alezredes hatezres nagyságú zsoldos csapata – nem mind orosz nemzetiségű – állítólag részt vett az ukrán akcióban is, ideértve a Krím átvételét.

Putyin megemelte a katonai hadereje számát és újrafegyverezte őket, ugyanakkor átvette a hibrid háború fogalmát is, amelynek keretében a terhek nagy részét partizáncsapatok vagy szabadcsapatok vállára helyezte át. Részben ennek a váltásnak köszönhetően az orosz katonai veszteségek 2014-ben (az elmúlt 5 év legrosszabb évében) 68,8-ra csökkentek a 100.000-hez, ami jóval alacsonyabb, mint az amerikai 88,1 a 100.000-hez.

A jól bevált gyakorlattal ellentétben az orosz Védelmi Minisztérium nem próbálta letagadni a halálos áldozatok számát, miután a Vedomosti feltárta a pályázati dokumentációt. Így talán a szivárogtatás nem véletlen: Putyin most készül a 2018-as elnöki választásokra és a viszonylag kis veszteségek segíthetnek neki, hogy megmutassa bátorságát főparancsnokként. Ugyanakkor ez nem igazolja Oroszország részvételét Ukrajna lerombolásában, vagy az emberi, gazdasági és diplomáciai költségeket, amelyeket Putyin döntése Oroszországnak okozott.

Korábban írtuk: Putyin politikai taktikázással készül a választásra

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »