Korrupciós vádakkal letartóztatták a venezuelai állami olajvállalat vezetőit

Őrizetbe vették a PDVSA venezuelai állami olajvállalat és az olajtárca volt vezetőit csütörtökre virradóra a dél-amerikai állam hatóságai egyre terebélyesedő korrupcióellenes kampányának keretében – jelentette be Tarek Saab főügyész.

A vádhatóság szerint Eulogio Del Pino, a PDVSA volt elnökét azzal gyanúsítják, hogy részt vett egy korrupciós ügyletben a Petrozamora olajtársasággal, Nelson Martínez volt miniszternek pedig azt róják a terhére, hogy a caracasi vezetés jóváhagyása nélkül vett fel új kölcsönt az Citgo Petroleum olajfinomító és -forgalmazó cégtől – tette hozzá Saab.

A venezuelai főügyész Tarek Saab sajtótájékoztatót tart Caracasban, 2017. november 30-án. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

A venezuelai főügyész Tarek Saab sajtótájékoztatót tart Caracasban, 2017. november 30-án. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

A PDVSA egyik forrása a nap folyamán még azt állította, hogy kettejüket mindössze meghallgatásra vitték be a hatóságok, egy másik tisztségviselő az olajtársaságnál viszont azt állította, hogy ők is gyanúsítottak a céget megrázó korrupciós botrányban.

A venezuelai olajágazat névtelenséget kérő illetékesei szerint Nicolás Maduro venezuelai elnök így akarja kiszorítani politikai riválisait, bebetonozni hatalmát és megőrizni a súlyos gazdasági nehézségekkel küszködő ország exportbevételeit szinte kizárólagosan biztosító iparág feletti ellenőrzését.

A két férfit, bár széles körben rátermett szakembereknek számítanak, vasárnap menesztették, tisztségeiket egy személyben a Nemzeti Gárda egyik tábornoka vette át, tovább bővítve a hadsereg egyébként sem elhanyagolható befolyását a latin-amerikai országban, ahol a venezuelai fegyveres erők számítanak Maduro legfőbb támaszának.

A hatóságok figyelmének központjában állhat Rafael Ramírez volt ENSZ-nagykövet is, aki Venezuela olajbárójaként volt ismert egy évtizedig, s akiről úgy tudni, elősegítette Del Pino és Martínez karrierjét. Ramírezt kedden menesztették a világszervezetnél betöltött tisztségéből Maduro utasítására, s hívták vissza Caracasba.

A venezuelai olajipart megrázó korrupciós botránysorozat keretében a múlt héten a venezuelai tulajdonú, de amerikai központú Citgo Petroleum olajfinomító és -forgalmazó cég hat vezetőjét tartóztatták le Caracasban megvesztegetés gyanújával, és augusztus óta a PDVSA mintegy ötven különböző szintű vezetőjét vették őrizetbe.

Az események nem sokkal követik Nicolas Maduro azon bejelentését, hogy Venezuela államadósságának átstrukturálására készül. Ez időközben Oroszországgal meg is történt, ugyanakkor az állami áramszolgáltató már csődöt jelentett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »