A glifozát miatt a nagykoalíció is bukhat Németországban

Christian Schmidt, CSU-s mezőgazdasági miniszter megszegte a kormány működési szabályzatát, amely tartózkodást ír elő az uniós szintű döntéseknél azokra az esetekre, amikor a koalíciós pártoknak nincs egységes álláspontjuk az adott kérdésről – mindezt épp azelőtt, hogy a CDU/CSU koalíciós tárgyalásokat kezdene az SPD-vel.

A konfliktus a glifozát tartalmú növényvédő szerek használata körül robbant ki, mert a CSU-s mezőgazdasági miniszter az ügyben tartott keddi brüsszeli szavazáson Németország nevében a használati engedély meghosszabbítására voksolt, holott az SPD-s vezetésű környezetvédelmi minisztérium betiltaná a rákos megbetegedések kialakulásáért is felelőssé tett gyomirtót.

Aktivisták demonstrálnak a glifozáttartalmú növényvédő szerek forgalmazási engedélyének meghosszabbítása miatt a CSU székháza előtt Münchenben, 2017. november 29-én. EPA/JOERG KOCH

Aktivisták demonstrálnak a glifozáttartalmú növényvédő szerek forgalmazási engedélyének meghosszabbítása miatt a CSU székháza előtt Münchenben, 2017. november 29-én. EPA/JOERG KOCH

Angela Merkel kancellár pedig szóbeli megrovásban részesítette ugyan miniszterét, de nem menesztette, és jelezte, hogy ő is egyetért az engedély öt évre szóló meghosszabbításával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szociáldemokraták a német sajtó jellemzése szerint “tombolnak dühükben”, így alig két nap alatt újabb akadály emelkedett a nagykoalíció folytatása elé.

A legnagyobb német jobboldali politikai erő – a CDU/CSU pártszövetség – és a legnagyobb baloldali politikai erő – az SPD – a szeptemberi szövetségi parlamenti választás óta “elhidegült” egymástól, világossá vált, hogy a nyugdíjrendszer átalakításától a menekültek családegyesítési jogáig a legtöbb aktuális kérdésben nem értenek egyet, és a szociáldemokraták már a választás estéjén elkötelezték magukat amellett, hogy ellenzékben töltik el a következő ciklust.

A Jamaica-koalíció bukása azonban új helyzetet teremtett és az SPD vezetése úgy döntött, hogy mégis adnak egy esélyt a nagykoalíció folytatásának.

Azonban az együttműködés formája egyelőre igen bizonytalan. Miután Angela Merkel hétfőn tárgyalást kezdeményezett a szociáldemokratákkal, Martin Schulz azt mondta, hogy sokféle “modellje” lehet a kormányzásnak, köztük Németországban új, kipróbálatlan formák, és a szociáldemokraták egyetlen opciót sem zárnak ki.

Ennek alapján az is elképzelhető, hogy az SPD csak kívülről támogat egy CDU/CSU-s kisebbségi kormányt.

A szövetségi elnök – aki évtizedekig az SPD politikusa volt, és megválasztása után felfüggesztette párttagságát – azóta valamennyi parlamenti párt vezetőivel egyeztetett, rendre külön-külön, és csütörtök estére szervezte az első megbeszélést, amelyre több párt elnökét hívta meg, jelezve, hogy megfelelő megoldásnak tartaná a nagykoalíció folytatását.

Forrás: MTI / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: fontos pert vesztett a Bayer

A vegyes ázsiai kereskedés után Európában sincs egyértelmű irány a tőzsdéken a hét első napján. A Bayer mínuszban forog ma, miután egy amerikai szövetségi bíróság a cég fellebbezését elutasítva fenntartotta ítéletét egy Roundup perben.

Read More »