Sebastian Kurz elégedett a koalíciós tárgyalások menetével

Sebastian Kurz osztrák kancellárjelölt elégedettnek mondta magát csütörtökön a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) között a koalícióalkotásról folyó tárgyalások menetével.

„Az egyeztetések várakozásainknak megfelelően haladnak” – mondta a néppárti Kurz, aki a sajtónak adott helyzetjelentést az egyeztetésekről. Emlékeztetett: az október közepi választás óta eltelt hetekben intenzív tárgyalásokat folytattak az egyes munkacsoportokban.

Csütörtökön az ÖVP és az FPÖ a digitalizáció, az oktatás, a tudomány és a kutatás kérdéseiben folytatott egyeztetéseket, s sikerült is megállapodásra jutniuk a digitalizációs fejlesztések terén.

Az Osztrák Szabadságpártot vezető Heinz-Christian Strache csütörtökön arról beszélt: világos, hogy nem minden kérdésben tudnak százszázalékos egyetértésre jutni. A lényeg azonban, hogy a végén megvalósuljon a „piros-fehér-piros program” – tette hozzá az osztrák zászló színeire utalva.

A két párt általuk jónak mondott együttműködése ellenére azonban kérdéses, hogy karácsony előtt le tudják-e zárni a koalíciós tárgyalásokat, mint tervezték. Különösen az FPÖ tette egyértelművé, hogy nem örülne annak, ha határidők miatt nyomás nehezedne rá. Strache ezzel összefüggésben elmondta, hogy a „teljes gőzzel haladó” egyeztetések ellenére nem szeretné az FPÖ-t fékező erőnek látni, ugyanakkor szerinte nem szabad eltekinteni „a tárgyalások minőségétől és komolyságától”. A pártelnök már korábban beszélt arról, hogy csak olyan kormányprogramot fogad el, amely a választási győztes ÖVP-ével azonos mértékben, vagyis felerészben tartalmazza az FPÖ elképzeléseit.

Az október 15-i parlamenti választásokon a néppártiak 31,5 százaléknyi szavazatot, a szabadságpártiak pedig 26 százalékot kaptak. Kettejük közötti, 26,9 százalékos eredménnyel szerepelt az addigi legnagyobb politikai erő, a szociáldemokrata párt. Sebastian Kurz a választások után – az előzetes várakozásoknak megfelelően – bejelentette, hogy pártja az FPÖ-vel kezd koalíciós tárgyalásokat. Döntését azzal indokolta, hogy a két párt politikájában sok a tartalmi átfedés, és mindketten a gyökeres változás hívei.

Kapcsolódó cikkünk: Gördülékenyen zajlanak az osztrák koalíciós tárgyalások

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »