Martin Schulz adott egy új esélyt Merkelnek

Hajlandó tárgyalni a megrekedt kormányalakítási folyamat előmozdításáról a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) – döntött a párt vezetése péntek hajnalban. Martin Schulz elnök bejelentette: pártszavazással döntik el, hogy kormányra lépnek-e.

A szociáldemokrata tartományi miniszterelnökök részvételével tartott elnökségi ülés után Hubertus Heil főtitkár elmondta, hogy az SPD készen áll megbeszéléseket folytatni más pártokkal. Szavai szerint a szociáldemokraták nyílt végű, nem feltétlenül a kormányzati szerepvállalásra irányuló tárgyalásokat kívánnak folytatni.

Berlin, 2017. november 24. Martin Schulz, a német Szociáldemokrata Párt, az SPD elnöke sajtóértekezletet tart pártja berlini székházában 2017. november 24-én. Schulz bejelentette, hogy az SPD hajlandó tárgyalni a megrekedt kormányalakítási folyamat előmozdításáról. (MTI/AP/DPA/Kay Nietfeld)

Berlin, 2017. november 24.
Martin Schulz, a német Szociáldemokrata Párt, az SPD elnöke sajtóértekezletet tart pártja berlini székházában 2017. november 24-én. Schulz bejelentette, hogy az SPD hajlandó tárgyalni a megrekedt kormányalakítási folyamat előmozdításáról. (MTI/AP/DPA/Kay Nietfeld)

Az első találkozókat legkorábban december elején tarthatják meg, miután Frank-Walter Steinmeier államfő befejezi az egyeztetéseket a szövetségi parlament pártjaival, és javaslatot tesz arról, hogy miként próbáljanak meg új lendületet adni az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott tárgyalások kudarca miatt leállt kormányalakításnak.

Pénteken Martin Schulz a Twitteren közölte: Frank-Walter Steinmeier “drámai felszólítást” intézett a pártokhoz, hogy tárgyaljanak a kormányalakítás előmozdításáról, és az SPD eleget tesz ennek.

Azonban az utolsó szó a tagságé, vagyis pártszavazást tartanak, ha dönteni kell arról, hogy kormányra lépjenek bármilyen koalíciós összetételben.

Az SPD elnöksége hétfőn még egyhangúlag megerősítette, hogy nem folytatják a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU-val, azóta azonban heves vita bontakozott ki a pártban arról, hogy helyes-e a nagykoalíció elutasítása.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A pártvezetés csütörtökön azután tárgyalt ismét a Jamaica-koalíciónak nevezett kormány gondolatának bukása révén előállt új helyzetről, hogy Martin Schulz megbeszélést folytatott Frank-Walter Steinmeier államfővel a kiútról. A tárgyalás a vártnál hosszabb volt, és a kibővített elnökségi ülés is rendkívül hosszú volt, nyolc órán át tartott.

Az eddigi nyilatkozatok alapján az SPD-nek leginkább az okoz dilemmát, hogy a középen elhelyezkedő néppártok – CDU/CSU, SPD – nagykoalíciójának folytatása a széleken elhelyezkedő kisebb pártok további erősödéséhez, és a szeptemberi Bundestag-választáson jelentősen meggyengült kormánypártok hanyatlásának folytatódásához vezethet.

Ráadásul nem is lehet biztosra venni, hogy sikerül újabb koalíciós szerződést kötni a CDU/CSU-val, mert a megállapodáshoz a tagság támogatását is meg kellene szerezni egy pártszavazáson, és a nagyjából 450 ezer fős tagság körében igen népszerűtlen gondolat a nagykoalíció folytatása.

Azonban az előrehozott választás legalább ennyire veszélyes lehet, a kormányalakítás kudarca miatt csalódott választók az SPD-t is megbüntethetik, így a szeptemberi választáson elért történelmi mélypont, 20,5 százalék alá zuhanhat a párt támogatottsága. A Bundestag-frakció számos tagja erre a veszélyre hivatkozva sürgeti a kormányzás folytatását, a német sajtó értékelése szerint főleg azért, mert tartanak frissen szerzett mandátumuk elveszítésétől.

Szóba jöhet egy CDU/CSU-vezetésű kisebbségi kormány külső támogatása is, bár Angela Merkel az eddigi nyilatkozataiban elutasította a kisebbségi kormányzás lehetőségét.

Frank-Walter Steinmeier a jövő héten együttes tárgyalást tart Angela Merkellel, Horst Seehofer CSU-elnökkel és Martin Schulz SPD-elnökkel. A kezdeményezés arra utalhat, hogy előrehozott választások elkerülésére törekvő szövetségi elnök megpróbálhatja rávenni a nagykoalíció vezetőit az együttműködés folytatására.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Közúton kinyíltak a magyar határok

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki - a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva - Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Read More »

Piaci körkép: ma is lefelé próbálkozik a DAX

Enyhe mínuszt mutatnak a főbb európai indexek szerdán, a kereskedés laposan kezdődött, de később ereszkedni kezdtek az árfolyamok. A Daimler a saját akkumulátorgyártás lehetőségeit vizsgálja, mivel a Daimler és a Farasis Energy által 2019-ben megkötött megállapodás akadozik.

Read More »