Hazatért az elveszett libanoni ex-miniszterelnök

Szaad Haríri lemondott libanoni miniszterelnök keddi kairói látogatásán találkozott Abdul-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, de egyeztetésüket követően elhárította a választ a nyilatkozatára váró újságírók kérdéseire. Utána hazautazott Libanonba, de közben megállt Cipruson, és tárgyalt a szigetország elnökével, Nikosz Anasztasziadisszel. Haríri megjelenését a sajtó képviselői előtt Kairóban a Sky News Arabíja pánarab televízió is közvetítette.

“Politikai álláspontomat Libanonban fogom ismertetni, és most nem szólnék többet a politikáról” – jelentette ki. Köszönetet mondott az egyiptomi államfőnek, amiért fogadta. Hozzátette: Szíszivel folytatott megbeszélésükön Libanon stabilitásának fenntartására, illetve arra összpontosítottak, hogy elhatárolják az ottani történéseket a regionális válságoktól.

Haríri Párizsból repült Kairóba. Értesülések szerint Franciaország és Egyiptom is közvetíteni próbál a libanoni válságban. Az ex-miniszterelnök Twitter-üzenetben közölte: leszállt Cipruson, ahol a szigetország államfőjével tárgyal. Később hírügynökségek jelentették, hogy máris megérkezett Bejrútba, ahol szigorú biztonsági intézkedések közepette várták. A sajtónak nem nyilatkozott.

Korábban a kairói repülőtéren nyilatkozó egyik forrás úgy tájékoztatott, hogy Haríri Bejrútban várhatóan részt vesz a libanoni függetlenség 74. évfordulója alkalmából tartandó szerdai rendezvényeken. Ezeken hagyományosan részt vesz a libanoni államfő, a miniszterelnök és a házelnök is. A felekezetek szerinti hatalommegosztás szerint Libanonban az elnök mindig maronita keresztény, a kormányfő szunnita, a parlament elnöke pedig síita.

Szíszi a nap folyamán telefonon tárgyalt libanoni kollégájával, Michel Aun államfővel is. Az egyiptomi hivatalos közlemény szerint a két vezető hangsúlyozta a közel-keleti ország egységének és nemzeti érdekeik megőrzésének fontosságát.

A libanoni kormányfő november 4-i váratlan lemondása belpolitikai válságba taszította országát, amely a síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia elmérgesedő rivalizálásának középpontjában találta magát. A kormányfő akkor – Rijádban nyilatkozva – kijelentette, hogy félti az életét, és kifogásolta Irán és a Hezbollah libanoni síita szervezet befolyásának növekedését országában.

Kapcsolódó cikkünk: A lemondatott libanoni kormányfő azt ígéri, visszatér Bejrútba

Forrás: MTI/TASZSZ/Reuters

Friss hírek

Mínuszban indul a nap a tőzsdéken

Nagy indexcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai tőzsdék nyitásakor, miután tegnap az Egyesült Államokban a kereskedés végén komoly eladási hullám bontakozott ki, a Dow Jones 313 ponttal, közel egy százalékkal csökkent, a technológiai szektort reprezentáló Nasdaq pedig 1,3%-kal került lejjebb.

Read More »

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply