Későn kaphat új esélyt Silvio Berlusconi

Meghallgatást tartott Silvio Berlusconi ügyében szerdán az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), ezen a volt olasz miniszterelnök ügyvédjei reményüket fejezték ki, hogy Strasbourgban érvényteleníteni fogják a közhivatal-viselést tiltó rendelkezést, s így lehetővé válik az adócsalásért jogerősen elítélt politikus indulása a jövő évi választásokon.

A négyszeres olasz kormányfő azért fordult az Európa Tanács égisze alatt működő törvényszékhez, hogy megsemmisítsék azt a határozatot, melynek értelmében 2019-ig eltiltották a közügyektől, és  indulhasson Olaszországban a tavaszi parlamenti választásokon.

„A bíróság feltett néhány nagyon kemény kérdést, amelyekre választ adtunk. Most némi reménnyel várjuk az ítéletet” – mondta Franco Coppi, a panaszos ügyvédje.

Szakértők szerint ugyanakkor az EJEB döntése legkorábban hat hónap múlva várható, vagyis kevéssé valószínű, hogy Berlusconi pártja, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) miniszterelnök-jelöltje lehet.

Coppi elismerte, hogy kifuthatnak az időből, és sajnálatát fejezte ki, hogy ez ellen nem is tehetnek semmit. Edward Fitzgerald, az ügyvédi csapat egy másik tagja azon véleményének adott hangot, hogy Berlusconi „egy átpolitizált döntés áldozata”, és „alapvető eljárásjogi garanciák hiányoztak a drákói határozat meghozatalakor”.

Az EJEB-hez az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértésére hivatkozva lehet fordulni, ha a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, s nem járt eredménnyel. A testület határozatai kötelezőek az Európa Tanács 47 tagországa számára.

Az olasz kormány képviselői azonban azt hangoztatták a tizenhét tagú bírói testület előtt, hogy szabályszerű volt a hatóságok eljárása, döntésük pedig törvényes.

A milliárdos politikus nem vett részt a szerdai meghallgatáson. A most 81 éves egykori kormányfőt 2013-ban adócsalásért elítélték, és kizárták az olasz parlamentből. Büntetését szociális munkával töltötte le egy idősotthonban, Milánóban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »