Patthelyzet alakult ki a német kormányalakítás körül

A koalíciós egyeztetések kudarca ellenére tovább kell törekedni arra, hogy megalakuljon Németország következő kormánya – hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier német államfő hétfőn Berlinben.

A szövetségi elnök hivatalában tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott egyeztetések sikertelensége révén példátlan helyzet állt elő.

Közvetve elutasította az új választások kiírását, mint mondta, a választóktól kapott mandátumot „nem lehet csak úgy egyszerűen visszaadni”. Aki felhatalmazást kér a választóktól és meg is kapja, az „nem térhet ki a felelősségvállalás elől”, és nemcsak saját választóinak tartozik felelősséggel, hanem a közjót kell szolgálnia.
Aláhúzta: Németországban, de külföldön is, „különösen európai szomszédságunkban nagy lenne az értetlenség és az aggodalom, ha a politikai erők éppen Európa legnagyobb és gazdaságilag legerősebb országban nem tennének eleget felelősségüknek”.

Berlin, 2017. november 20. Frank-Walter Steinmeier német államfő sajtótájékoztatót tart a berlini államfői rezidencián 2017. november 20-án, miután a kormányalakítással megbízott Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a koalíciós tárgyalások kudarcáról tájékoztatta őt. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Berlin, 2017. november 20.
Frank-Walter Steinmeier német államfő sajtótájékoztatót tart a berlini államfői rezidencián 2017. november 20-án, miután a kormányalakítással megbízott Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a koalíciós tárgyalások kudarcáról tájékoztatta őt. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Bejelentette, hogy a kormány megalakítása érdekében megbeszéléseket kezd a szövetségi parlament (Bundestag-) azon pártjainak vezetőivel, amelyeknek programja nem zárja ki a kormányzati együttműködést. Szavai alapján valószínűleg a jobbközép CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek, vagyis a Jamaica-formátum tagjai mellett a CDU/CSU eddigi koalíciós partnere, a szociáldemokrata párt (SPD) vezetőivel kezdeményez tárgyalást.

Frank-Walter Steinmeier hozzátette, hogy megbeszélést folytat majd a többi alkotmányos szerv vezetőjével, így a Bundestag és a törvényhozás tartományokat képviselő háza, a Bundesrat elnökével és az alkotmánybíróság elnökével.

  • Bonyolult folyamat előtt áll Németország
Az újbóli választásokat az alaptörvény szerint kancellárválasztásnak kell megelőznie. Mindenekelőtt a szövetségi elnöknek kell jelölnie valakit a kancellári tisztségre. A jelölt akkor lehet kancellár, ha a Bundestag több mint fele megszavazza.

Ha a szövetségi elnök által javasolt politikus nem kapja meg a többség támogatását, akkor kezdődik a második választási szakasz. A Bundestagnak két hete van, hogy abszolút többséggel megegyezzen a kancellár személyéről. A választások és kancellárjelöltek száma korlátlan. Ha azonban ebben a két hétben sem sikerül többséggel kancellárt választani, elkezdődik a harmadik választási szakasz.

Ekkor már a relatív többség is elegendő. Azt választják meg, aki az összes jelölt közül a legtöbb szavazatot kapta. Ezután ismét a szövetségi elnök kezében a döntés. Ha valakit csak relatív többséggel választanak meg, a szövetségi elnök kinevezheti egy kisebbségi kormány kancellárjává, de fel is oszlathatja a parlamentet. Ekkor 60 napon belül meg kell történnie az újabb választásoknak.

A CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek egyeztetése a kormányzati együttműködésről több mint négy hétig folytatott tárgyalás után, hétfő hajnalban fulladt kudarcba, mert az FDP kiszállt a hivatalos koalíciós tárgyalások megkezdésének lehetőségéről szóló előzetes egyeztetési folyamatból, arra hivatkozva, hogy nem volt elég bizalom és közös pont a négy párt között.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »