Már Puigdemont sem ragaszkodik feltétlenül Katalónia függetlenségéhez

A leváltott katalán elnök szerint elképzelhető a spanyolországi politikai válság megoldása másképp, mint elszakadással.

A Le Soir című belga napilapnak adott interjúban Carles Puigdemontot arról kérdezték, hogy lehet-e szó a spanyolországi válság megoldásáról másképp, mint a tartomány elszakadásával.

„Készen vagyok, mindig is kész voltam, hogy elfogadjam a Spanyolországgal való más kapcsolat realitását. Egy másik megoldás még mindig lehetséges” – jelentette ki a volt katalán vezető, aki a Reuters brit hírügynökség megjegyzése szerint szemmel láthatóan engedett a korábbi merev függetlenségpárti álláspontjából.

„Egész életemben függetlenségpárti voltam, 30 éven át azért dolgoztam, hogy Katalónia másképp kötődjék Spanyolországhoz” – mondta a politikus, de arra nem tért ki, milyen formában képzeli el ezt a kapcsolatot. „A tárgyalás híve vagyok” – tette hozzá Puidgemont, aki a spanyol  kormányfő pártját, a konzervatív Néppártra (PP) hárította a felelősséget a szeparatizmus fokozódása miatt.

Mariano Rajoy miniszterelnök közölte, hogy nyitott a katalán vezetőkkel való tárgyalásra a legújabb kori spanyol demokrácia legsúlyosabb politikai válságának megoldása érdekében. A Handelsblatt című német napilap hétfői számában megjelent interjúban kijelentette, hogy volt katalán vezetők álláspontja a függetlenségi népszavazásra irányult, és nem adott helyet a vitának.

„Sokan engem okolnak, hogy nem kerestem politikai megoldást. Hosszú ideje politikus vagyok, és nem volt alternatíva” – mondta Rajoy, hozzátéve, hogy a katalán válság miniszterelnöksége legsúlyosabb problémája. Mint mondta, kompromisszumos megoldásra törekedett a regionális vezetőkkel, de azoknak csak egy céljuk volt, a függetlenségi népszavazás.

„A függetlenség alternatívája ma a december 21-i választás” – jelentette ki szintén Brüsszelben Alfonso Dastis spanyol belügyminiszter.

A katalán parlament október 27-én kikiáltotta a függetlenséget, Rajoy még aznap menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a parlamentet, és december 21-re előrehozott tartományi választásokat írt ki. Puigdemont a kormány négy tagjával együtt Brüsszelbe távozott. A spanyol állami főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezte büntetőeljárás megindítását a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen. A Brüsszelbe távozott vezetők ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »