Illegális puccsot emleget a menesztett katalán elnök

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök kedden azt állította, hogy a spanyol állam „illegális puccsal” távolította el posztjáról.

„Mindannyian tudjuk, hogy börtönben végezhetjük, ha engedélyezik a kiadatást. Készen állunk erre, ha kiadnak bennünket” – fogalmazott Puigdemont a Catalunya Radionak adott, Brüsszelben rögzített interjúban, amelyben részt vett egykori kormánya szintén Brüsszelben tartózkodó négy tagja is.

Mint mondta, ők maguk nem akarták elkerülni a felelősséget, szerinte ezt igazolja, hogy önként mentek el a belga hatóságokhoz, miután Spanyolország kiadta az európai elfogatóparancsot velük szemben. Hangsúlyozta: ügyükben készek elmenni a végsőkig, és a nemzetközi bíróságokhoz fognak fordulni.

Puigdemont bírálta az európai uniós intézményeket, amelyek szerinte „közömbösek” ebben a kérdésben. „Európának nem lehetnek politikai foglyai, nem lehet egy legitim kormány börtönben vagy száműzetésben” – érvelt. Hozzátette: a téma nemzetközi szintre emelése segít azokon a volt kormánytagokon, akik börtönben vannak, és akiknek emberi jogait szerinte megsértik.

Megismételte, hogy a katalán függetlenségi pártoknak közösen kellene indulniuk a december 21-i katalán parlamenti választásokon. „Egységesnek kell lennünk a spanyol állam agressziójával szemben” – jegyezte meg. A katalán választási együttműködések bejelentésének határideje kedden éjfélkor jár le.

  • Juncker kiállt a spanyol kormány intézkedései mellett
Nem sértik a jogállamiság elveit a madridi kormány intézkedései, éppen hogy azok járnak el törvénysértő módon, akik nem tartják tiszteletben a spanyol alkotmányos előírásokat – fogalmazott Jean-Claude Juncker a katalán függetlenségi mozgalom elmozdított vezetőire utalva. A VRT flamand közszolgálati televíziónak adott interjújában az Európai Bizottság elnöke leszögezte: bízik a belga és a spanyol bíróságok függetlenségében, illetve abban, hogy Puigdemont és korábbi kormánya négy, szintén Belgiumban tartózkodó tagja tisztességes eljárásban fog részesülni. Tovább

Szakértők rámutattak, hogy a katalán vezetők erőfeszítései eddig rendre kudarcot vallottak az ügy nemzetközi szintre emelését illetően, az Európai Unió ugyanis a jelek szerint szilárdan kiáll Madrid mellett.

Katalán polgármesterek a politikai foglyok szabadon bocsátását követelték Brüsszelben

A belga sajtó arról számolt be, hogy megérkezett az a mintegy kétszáz katalán polgármester Brüsszelbe, akik a leváltott barcelonai kormány ott tartózkodó egykori tagjaival kívánnak megbeszélést folytatni, illetve fel szeretnék hívni a figyelmet Katalónia ügyére. A katalán polgármesterek az Európai Bizottság és az Európai Tanács épületei előtt található téren gyülekezve kijelentették: azt akarják elérni, hogy Brüsszel meghallgassa a katalánokat és lépjen fel a bebörtönzött vezetőik szabadlábra helyezése mellett.

Szomorúnak nevezték, hogy 2017-ben, az Európai Unió demokratikus országában előfordulhat egy legitim kormány tagjainak bebörtönzése és az, hogy szabadon választott vezetőikkel egy másik országban kénytelenek találkozni. A polgármesterek teljes támogatásukról biztosították a leváltott katalán elnököt és korábbi kabinetje négy tagját.

Az önkormányzati képviselők a belga fővárosban az öt katalán politikussal is találkozót terveznek, ezen megbeszélést folytatnak a Katalóniában kialakult helyzetről, a spanyol rendőrség fellépéséről, a további jogi és politikai lehetőségekről. Elmondásuk szerint az egynapos találkozó alkalmával megvitatják a spanyol alkotmány 155-ös cikkét, amelyre hivatkozva Madrid feloszlatta a katalán kormányt, és előrehozott regionális választásokat írt ki.

Lapinformációk szerint a spanyol ügyészség száznál is több katalán polgármester ellen tervez eljárást indítani, azzal vádolva őket, hogy együttműködtek a leváltott katalán kormányzattal az október 1-jén tartott függetlenségi népszavazás megszervezésében.

Kedden Spanyolország északkeleti régiójának függetlenségét ellenző katalán vállalkozók szövetsége is találkozót szervezett Brüsszelben. Az egybegyűltek az Európai Parlamentben folytatott megbeszéléseiket követően kijelentették, Katalóniának nincs szüksége „rendbontásra”.

A spanyol állami főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezte büntetőeljárás megindítását a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen, miután a térség vezetése az október eleji, alkotmányellenes névszavazást követően egyoldalúan kinyilvánította Katalónia függetlenségét.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »