Kezdődik: csődöt jelentett a venezuelai állami áramszolgáltató

Csődöt jelentett pénteken a venezuelai Electricidad de Caracas állami áramszolgáltató, mivel nem tudták teljesíteni egy 650 millió dollár összegű kötvény esedékes kamatkifizetését. A pénteki csőd csak az első fecske, hétfőn a PDVSA, az állami olajcég is csődöt jelenthet, ahol már 28 milliárd dolláros kötvényállomány van veszélyben.

Az Electricidad de Caracas kötvényei 2018-ban jártak volna le és 8,5%-os hozamot kínáltak eredetileg, de már egy hónappal a csőd bejelentése előtt elmaradtak a kamatfizetésekkel – közölte a Wilmington Trust, a kötvények letétkezelője.

Az október 10-én esedékes kamatfizetés elmaradt, a 30 napos türelmi időszak pedig lejárt, így hivatalosan is bekövetkezett a csődesemény.

A nagyobb probléma, hogy az állami olajcég, a PDVSA is kísértetiesen hasonló helyzetben van. A PDVSA-nak október 12-én volt egy nagyobb részletfizetési kötelezettsége 81 millió dollár értékben, melyet nem fizetett ki, hanem a 30 napos türelmi idő lépett életbe – ez a türelmi idő november 11-én lejár, ha pedig a cég nem fizet, jön a csőd.

Ha ez nem lenne elég, a PDVSA november 2-án is elmaradt egy 1,12 milliárd dolláros fizetési részlettel, ezzel kapcsolatban hétfőn lesz egy bizottsági ülés, melyen a befektetők eldöntik, hogy a november 2-i nemfizetést csődeseménynek tekintik-e vagy további időt adnak a cégnek a fizetésre.

Amennyiben azonban a csődesemény mellett döntenek, az a PDVSA teljes kötvényállományát érintheti, ami már jelentős, 28 milliárd dolláros összeget képvisel.

A venezuelai kormányzat egyelőre azt jelezte, hogy teljesíteni fogják a PDVSA fizetési kötelezettségeit, de intő jel, hogy Nicolas Maduro venezuelai elnök múlt pénteken bejelentette, hogy felállít egy bizottságot, melynek feladata a külföldi adósságok átstrukturálása és a fizetések átütemezése lesz.

A bizottság élére alelnökét, Tareck El Aissamit nevezet ki, akinek nincs tapasztalata külső adósságok kezelésében, viszont szerepel az amerikai szankciós listán annak vádjával, hogy több, mint ezer kilogramm kábítószer csempészését felügyelte, melynek egy része az Egyesült Államokba és Mexikóba jutott el.

Ennek, valamint az amerikai szankcióknak a fényében – melyek kifejezetten megtiltanak bármiféle gazdasági tárgyalást a venezuelai kormány és a venezuelai állami olajvállalat adóssága és kibocsátott részvényei ügyében – gyakorlatilag lehetetlen feladat az adósságok átstrukturálása, melyek Venezuela egészét tekintve mintegy 120 milliárd dollárt tesznek ki.

Forrás: CNBC / Zerohedge

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »