3 ezer plusz katonát küld a NATO Afganisztánba

A tagországok védelmi minisztereinek találkozóján megegyezés született arról, hogy a NATO 13 ezerről 16 ezer főre növeli Afganisztánban állomásozó katonáinak számát – közölte Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára Brüsszelben csütörtökön.

A kétnapos védelmi miniszteri találkozót követően tartott sajtóértekezletén Stoltenberg elmondta, a csapatnövelés jelentősége abban áll, hogy segítség nélkül a nyugattal együttműködő afgán rendszert összeomlás fenyegetné, ráadásul ez a szélsőséges tálib lázadók és az országban tevékenykedő Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseinek megerősödésével járna. Egy ilyen jellegű folyamat tovább növelné az Európába irányuló, amúgy is jelentős bevándorlást – emelte ki.

Elmondta, hogy a jelentős katonai hozzájárulás mellett a NATO és szövetségesei évente mintegy egymilliárd dolláros támogatást fognak nyújtani az afgán védelmi és biztonsági erők számára. Az afgán biztonsági erők eredményei reményt keltőek, de továbbra is nagy kihívást jelent a terroristasejtek és a tálib szabadcsapatok tevékenysége. A NATO továbbra is elkötelezett az béketeremtésben érdekelt afgán vezetés támogatása mellett, amely védelmi képességek fejlesztését, az ellenőrzés erősítését és a katonai vezetők kiképzését jelenti első sorban – mondta.

A NATO szerepvállalásának sikere érdekében a katonai szövetség arra szólította fel Afganisztánt, hogy folytassa reformintézkedéseit az átlátható kormányzás, a választási rendszer átalakítása, a nemek közötti egyenlőség és az emberi jogok, különösen a gyermekjogok tekintetében – közölte a főtitkár.

Beszámolt arról is, hogy a tanácskozáson részt vevő Tárik Sah Bahrámi afgán védelmi miniszter világossá tette, kormányának szándéka, hogy teljesítse kötelezettségvállalásait. Végre kívánja hajtani a kulcsfontosságú reformokat a jó kormányzás, a jogállamiság, a korrupció elleni küzdelem és valamennyi afgán, köztük a nők emberi jogainak védelme érdekében.

A főtitkár újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Oroszország és Kína kulcspozíciót foglalnak el, különleges felelősségük van az észak-koreai konfliktus megoldásában. Mindkét ország állandó tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amely szigorú szankciókat vezetett be Phenjan ellen. Moszkva és Peking földrajzi közelsége okán fontos szerepet tölt be abban a munkában, hogy a szankciókat minden fél teljes körűen végrehajtsa.

Kapcsolódó cikkünk: Trump megint Kínától követeli, hogy csináljon valamit Észak-Koreával

Stoltenberg aláhúzta, hogy a katonai szövetség aggodalmát fejezte ki a távol-keleti ország nukleáris kapacitása és ballisztikus rakétakészletei miatt, amelyek egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a NATO-ra és a partnerországokra, a nemzetközi békére és biztonságra. A legmagasabb fokú diplomáciai, gazdasági és politikai nyomásra van szükség, és nemzetközi együttműködés keretében meg kell akadályozni Phenjan nukleáris és ballisztikus rakétaprogramjának folytatását – húzta alá a főtitkár.

James Mattis amerikai védelmi miniszter sajtóértekezletén az afganisztáni csapatnöveléssel kapcsolatban elmondta, több mint két tucat ország jelezte, hogy jelentősen hozzá kíván járulni a háromezer fővel bővülő misszió munkájához. Mindez elengedhetetlen az Afganisztán és régiójának stabilizálásra irányuló kötelezettségvállalás teljesítéséhez – mondta.

Korábban írtuk: Trump felvázolta afganisztáni terveit

Mattis újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, Oroszország megsértette a szárazföldi állomásoztatású, rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött szerződést (INF) ezért a védelmi miniszterekkel folytatott tanácskozáson arról is szó esett, hogyan lehet Moszkvát rábírni kötelezettségvállalásainak betartására.

A kétnapos találkozón a NATO-tagországok védelmi miniszterei megegyeztek egy új, a kibertámadások kivédésére specializált központ létrehozásában is, hogy megerősítsék a globális számítógépes védekezés lehetőségeit. A kiberbiztonság ezáltal önállóan kezelt területté vált a NATO feladatai között.

A miniszterek támogatták két új parancsnokság létrehozását is, ezek Észak-Amerika és Európa között segítik a kommunikációt, és biztosítják a csapatok és katonai eszközök utánpótlását és európai mozgathatóságát egy Európát fenyegető esetleges agresszió esetén.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »