Trump keményen figyelmeztette Észak-Koreát

Donald Trump arra figyelmeztette szerdán Észak-Koreát, hogy ne becsülje alá, és ne tegye próbára a civilizált világot. Az amerikai elnök fogadkozott, hogy országa megvédi önmagát és szövetségeseit a phenjani nukleáris fenyegetéstől.

Donald Trump a dél-koreai parlamentben mondott kemény hangú beszédében azt üzente a kommunista Észak-Koreának, hogy nem tudja az Egyesült Államokat megfélemlíteni. Sürgette a világ országait, hogy közös erővel szigeteljék el Phenjant, megtagadva tőle a “támogatás, ellátás és elismerés minden formáját”. Kínát és Oroszországot is arra szólította, hogy szállítsák le a phenjani rezsimmel fenntartott diplomáciai kapcsolatok szintjét, és szakítsanak meg vele mindenfajta kereskedelmi és egyéb kapcsolatot.

“Nem engedjük meg, hogy megsemmisítéssel fenyegessék az amerikai városokat. Nem leszünk megfélemlítve” – hangoztatta Trump, aki szerint a világ sem tűrheti el, hogy a phenjani rezsim nukleáris pusztítással ijesztgessen.

“Remélem, hogy nemcsak a mi országaink, hanem az összes civilizált ország nevében üzenem Észak-Koreának: ne becsüljön alá minket, és ne tegyen próbára minket” – fogalmazott Trump. Felszólította Phenjant, hogy mondjon le nukleáris rakétaprogramjáról, és lépjen a szabadság és gazdasági fejlődés útjára. Azt üzente Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek, hogy fegyverei nem nyújtanak neki biztonságot.

“Az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust és a konfrontációt, de nem fog kitérni előle” – mondta Trump, aki szerint világ minél tovább tétlenkedik, a koreai helyzet annál veszélyesebbé válik, és csökkennek a válságrendezés lehetőségei.

Az amerikai elnök 12 napos ázsiai körútja keretében tett kétnapos látogatást Dél-Koreában, és vizitje végén szólalt fel a parlamentben. Néhány órával korábban, szerda reggel Mun Dzse In dél-koreai államfővel együtt fel akarta keresni a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetet, de útja a rossz időjárási körülmények miatt meghiúsult.

Trump ázsiai vizitjének célja, hogy egységbe kovácsolja a térségbeli országokat Phenjannal szemben.

Fehér Ház: észak-koreai pénzügyi kapcsolatai felfüggesztésére kéri Kínát Donald Trump

Ázsiai körútja részeként szerdán kétnapos látogatásra Kínába érkezett Donald Trump amerikai elnök, aki egy fehér házi tisztségviselő szerint arra kéri Pekinget, hogy függessze fel pénzügyi kapcsolatait Észak-Koreával, és tartsa magát az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) vonatkozó határozataihoz.

“Türelmetlenül várom, hogy találkozzam Hszi Csin-ping kínai elnökkel, aki nemrég hatalmas politikai győzelmet aratott” – írta a Twitter közösségi oldalon Trump néhány órával a kínai fővárosba érkezése előtt.

Az amerikai elnök – aki Szöulból utazott Pekingbe – érkezése után nem sokkal már feleségével együtt informális teadélutánon vett részt Hszi Csin-pinggel és feleségével a Megtestesült Kincsek Csarnokában, az egykori kínai császárok lakhelyéül szolgáló Tiltott Városban, majd este együtt is vacsoráznak.

A két vezető hivatalos tárgyalása csütörtökön lesz. Egy magas rangú fehér házi tisztségviselő szerint Trump ezen fogja arra kérni Hszit, hogy Kína függessze fel pénzügyi kapcsolatait az atom- és rakétaprogramja miatt szankciók sorával sújtott Phenjannal, és tegyen eleget az ENSZ BT vonatkozó határozatainak. Az amerikai illetékes úgy tudja: az elnök még nem döntött arról, hogy útja végén visszasorolja-e Észak-Koreát a terrorizmust támogató államok közé.

Trump úgy véli, hogy párbeszéd csak a fenyegetések csökkentésével, a provokációk megszüntetésével és az atommentesítés felé tett elmozdulással jöhet létre Phenjannal – tette hozzá a tisztségviselő.

Eközben a kínai külügyminisztérium jelezte: Kína teljes mértékben és a lehető legszigorúbban tartja magát az Észak-Koreára vonatkozó ENSZ-határozatokhoz, és vizsgálni fogja, hogy maradtak-e a szankciókkal szembemenő tevékenységek. A külügyi tárca nyomatékosította: Peking ragaszkodik ahhoz, hogy tárgyalásos úton oldják meg az észak-koreai válságot.

Kapcsolódó cikkünk: Tényleg katonai akció lehet az észak-koreai konfliktus vége

Forrás: MTI/Reuters/AP/Yonhap/AFP

Friss hírek

Az EU is kezdi unni az iraki menekültek buszoztatását

Az Európai Unió külügyi szolgálata bekérette Fehéroroszország brüsszeli képviseletének ideiglenes vezetőjét, hogy felszólítsa Minszket arra, ne használja a litván határhoz érkező (Litvánia szerint inkább szállított) migránsokat eszközként politikai céljai elérésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Read More »