Nem újítja meg együttműködését a Katalóniát kormányzó pártszövetség

Külön indulnak a helyi választásokon a legnagyobb katalán függetlenségi pártok, vagyis az eddig Katalóniát kormányzó pártszövetség nem újította meg együttműködését.

A december 21-i katalán parlamenti választásokon részt vevő pártoknak kedd éjfélig kellett bejelenteniük a spanyol központi választási bizottságnál (JEC) hogy kívánnak-e közös listát állítani.

A testület négy ilyen bejelentést kapott, de nem szerepel köztük a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) együttműködése, amellyel 2015 szeptemberében, Együtt az Igenért (Junts pel Sí) néven megnyerték a legutóbbi katalán választásokat.

Carles Puigdemont, az október 27-én leváltott katalán kormány elnöke múlt szombaton egy brüsszeli televíziós interjúban együttműködésre és egységes választási lista létrehozására szólította fel a függetlenségi pártokat.

Az ERC azonban úgy vélte, kizárólag akkor van értelme közös listának, ha az minél szélesebb, ahhoz a függetlenséget támogató mindegyik politikai erő csatlakozik. A Népi Egység (CUP) nevű szélsőbaloldali párt pedig nem kívánt ebben részt venni.

Madrid, 2017. november 8. Alberto Garzon, az Egyesült Baloldal (IU) párt vezetője beszél a képviselői kérdések idején a spanyol parlament alsóházi ülésén Madridban 2017. november 8-án. (MTI/EPA/Ballesteros)

Madrid, 2017. november 8.
Alberto Garzon, az Egyesült Baloldal (IU) párt vezetője beszél a képviselői kérdések idején a spanyol parlament alsóházi ülésén Madridban 2017. november 8-án. (MTI/EPA/Ballesteros)

A legfrissebb, múlt hétvégén közzétett közvélemény-kutatások mind az ERC győzelmét jósolták a választásokon, ám a felmérések szerint egyedül nem tud kormányzóképes többséget szerezni. A GAD3 közvélemény-kutató szerint a három függetlenségi párt együtt 66-69 mandátumot szerezhet a 135 fős katalán parlamentben, amelyben 68 képviselői hely szükséges a többséghez. Az NC Report felmérése 65 mandátumot mutatott a Katalónia függetlenségét támogató pártok számára. A három pártnak eddig összesen 72 képviselője volt a katalán törvényhozásban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »