Milos Zeman is indul a januári cseh államfőválasztáson

Milos Zeman cseh köztársasági elnök hétfőn Prágában bejelentette, hogy januárban újraindul az államfőválasztáson. Az ehhez szükséges támogatói aláírásokat már megszerezte, és délután átadja a belügyminisztériumnak, amely elnökjelöltségét hivatalosan bejegyzi. 

“Ismét megpályázom az elnöki tisztséget, mert nem akarok csalódást okozni támogatóimnak, akik ezt elvárják tőlem” – mondta Zeman újságíróknak sajtótájékoztatóján. “Ha nem venném figyelembe akaratukat, gyávának érezném magam. A másik ok pedig az, hogy szeretném folytatni ezt a szép és érdekes munkát” – szögezte le.

Az államfőjelöltek hivatalos bejegyzésének határideje kedden délután négykor jár le. A belügyi tárca szerint eddig tíz személy jelöltette magát, közülük azonban csak nyolcan teljesítik a törvény által megszabott feltételeket: az induláshoz legalább 50 ezer állampolgári támogatói aláírás vagy legalább 20 parlamenti képviselő, illetve szenátor aláírása szükséges. Milos Zeman közölte, hogy munkatársai 113 ezer aláírást gyűjtöttek össze, ami hétezerrel több, mint 2013-ban, amikor megnyerte a választást.

Milos Zemanon kívül az eddigi hivatalos jelöltek közül a legnagyobb támogatásnak Jirí Drahos, a cseh tudományos akadémia volt elnöke, valamint Michal Horácek vállalkozó, dalszövegíró örvend.

Vasárnap váratlanul Mirek Topolánek volt polgári demokrata (ODS) kormányfő (2006-2009) is bejelentette: indulni kíván az államfőválasztáson. Hétfőn Topolánek azt is közölte, hogy már megszerezte a szükséges képviselői, illetve szenátori támogatói aláírásokat.

Korábban Tomio Okamura, az októberi képviselőházi választásokon nagyon sikeresen szerepelt Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom elnöke is beszélt esetleges indulásáról. Milos Zeman hétfő délután fogadja Okamurát az új kormány megalakításával kapcsolatos tárgyalásokon, s várható, hogy ezt követően az is tisztázódik, indul-e Okamura vagy sem.

A cseh lapok szerint ugyanakkor Zeman és Okamura választótábora részben fedi egymást, így Okamura esetleges indulása gyengítené a hivatalban lévő államfő pozícióit. Jelenleg többségi vélemény, hogy Okamura nem fogja jelöltetni magát.

A cseh államfőválasztást január 12-re és 13-ra írták ki, a cseh belügyminisztérium kedd délután közli, hogy hányan jelentkeztek államfőjelöltnek, majd november 24-ig azt is elbírálja, ki teljesítette közülük a törvény által meghatározott feltételeket.

A győzelemhez a leadott szavazatok több mint felének megszerzése szükséges. Amennyiben ez egyik jelöltnek sem sikerül, második fordulóra kerül sor, amelyben az első körben két legsikeresebb jelölt vehet részt. Öt éve, 2013-ban az első közvetlen csehországi államfőválasztáson Zeman a második fordulóban nyert Karel Schwarzenberg népszerű jobboldali politikussal szemben.

Az országos felmérések azt mutatják, hogy az első fordulóban nem lesz nyertes, de a legmagasabb támogatást várhatóan Zeman kapja. Hogy ki lesz az ellenfele a második fordulóban, nehéz megjósolni, s attól függ, milyen lesz a jelöltek végleges összetétele, valóban indul-e Topolánek, s mi lesz Okamurával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Kérdéses a CSA jövője

Frantisek Simáne, a Smartwings csoport tulajdonosa szerint a CSA tavalyi vesztesége mintegy másfél milliárd korona. A cég esetleges csődje azokat az ügyfeleket is érintheti, akik majdnem egymilliárd korona értékben repülőjegyeket vettek a CSA-tól, de eddig még nem használták fel azokat.

Read More »

Elindult a COVAX

Ghána az első olyan ország, ahová megérkezett az első Covid-vakcina szállítmány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerényebb jövedelmű országok oltóanyag-ellátására életre hívott COVAX-programján keresztül - írja a CNN.

Read More »