A cseh államfő bízik Andrej Babis képességeiben

Hivatalosan kormányalakítási tárgyalásokkal bízta meg Andrej Babist, a cseh képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnökét kedden a Prágától nyugatra fekvő Lányban Milos Zeman államfő – jelentették be a cseh elnökök vidéki rezidenciájában lezajlott Zeman-Babis találkozó utáni sajtótájékoztatón.

„Nagyon örülök, hogy megtehettem ezt az első lépést a stabil és sikeres kormány megalakításához” – mondta Zeman újságíróknak azt követően, hogy Babisnak átadta a megbízatást tartalmazó dokumentumot.

Lány, 2017. október 31. Milos Zeman cseh államfő (b) kormányalakítási tárgyalásokra felhatalmazó megbízólevelet ad át Andrej Babisnak, a cseh képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnökének a Prágától nyugatra fekvõ Lányban tartott sajtótájékoztatójukon 2017. október 31-én. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Lány, 2017. október 31.
Milos Zeman cseh államfő (b) kormányalakítási tárgyalásokra felhatalmazó megbízólevelet ad át Andrej Babisnak, a cseh képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnökének a Prágától nyugatra fekvõ Lányban tartott sajtótájékoztatójukon 2017. október 31-én. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Bár a hatályos cseh alkotmány ezt a megbízatási formát konkrétan nem ismeri, a korábbi parlamenti választások után már a kilencvenes évektől kezdve többször is alkalmazták. E hagyományok szerint ez az első, informális lépés ahhoz, hogy a választásokon győztes politikai erő elnökét az államfő kormányfővé nevezze ki és kormányalakítással bízza meg. Erre általában az új képviselőház megalakulása után kerül sor. Zeman az új képviselőház alakuló ülését november 20-ra hívta össze.

Milos Zeman emlékeztetett arra, hogy elődei ezt a megbízatást általában bizonyos feltételekkel adták meg a választási győztesnek. Václav Klaus például azt szabta meg, hogy a jelölt hozza el neki a 200 tagú képviselőház 101 képviselőjének a támogatását bizonyító aláírásokat.

„Andrej Babist én semmi ilyesmivel nem kívánom korlátozni” – szögezte le az államfő. Indokait négy pontban fogalmazta meg: az ANO magasan győzött a választásokon, Babis sikeres vállalkozó, aki Csehországban fizet adót, sikeres politikai mozgalmat alakított és sikeres pénzügyminiszter volt.

Zeman megerősítette: az első és a második kormányalakítási kísérlettel Babist fogja megbízni minden feltétel nélkül. Hozzátette: Babist először a képviselőház megalakulása és a Bohuslav Sobotka kormány lemondása után nevezi ki miniszterelnöknek. A harmadik jelölés joga a képviselőház elnökéé, ennek megválasztása ezért olyan fontos.

A képviselőház elnöki tisztségébe az ANO a mozgalom képviselőjét Radek Vondráceket, a testület eddigi alelnökét jelölte. Zeman kijelentette, hogy támogatja Vondrácek jelölését. A képviselőházi pártok közül eddig a Cseh Kalózpárt és a kommunista párt jelezte, hogy támogatja a jelölést, ami elég lenne Vondrácek megválasztásához.

Andrej Babis elmondta: miután parlamenti pártokkal a múlt héten lefolytatott előzetes tárgyalásokon az esetleges koalíciót az ANO-val mindenki elutasította, úgy döntött, hogy kisebbségi kormányt alakítana, amelyben mozgalma képviselői és szakemberek kapnának miniszteri tisztségeket. Ez a kisebbségi kormány programjában más pártok programjának egyes fontos elemeit is felvállalná.

„Bízom abban, hogy a kormány programja a képviselőházat is meggyőzi” – jelentette ki Babis.
„Csehországnak szüksége van arra, hogy gyorsan megalakuljon a képviselőház, és felálljon a kormány” – szögezte le Babis. Megjegyezte, hogy az új kormányt karácsonyig szeretné felállítani és bizalmat kérni számára a parlamentben.

Szerinte jelenleg minden nyitott, és a személyi kérdésekről még nem érdemes beszélni. Kérdésre válaszolva Babis elmondta, hogy az elnöktől semmiféle ajánlást nem kapott a kormányalakítással kapcsolatban.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »