Máris megvan az új brit védelmi miniszter

Gavin Williamsont nevezte ki védelmi miniszterré csütörtökön Theresa May brit miniszterelnök. Williamson elődje, Sir Michael Fallon előző este jelentette be váratlanul lemondását, azzal az indokkal, hogy korábban a jelenlegi etikai normáknak “nem megfelelő magatartást” tanúsított.

Gavin Williamson eddig a Chief Whip tisztségét töltötte be. A brit parlamenti rendszer e sajátos hivatalának mindenkori vezetője felelős a jelenléti és a szavazási fegyelem fenntartásáért a kormánypárt alsóházi frakciójában, szankcionálási jogkörökkel. A tisztség betöltője egyben a kabinet tagja is.

London, 2017. november 2. Gavin Williamson újonnan kinevezett brit védelmi miniszter érkezik a minisztérium londoni épületébe 2017. november 2-án, egy nappal azután, hogy elõdje, Michael Fallon benyújtotta lemondását. (MTI/EPA/Neil Hall)

London, 2017. november 2.
Gavin Williamson újonnan kinevezett brit védelmi miniszter érkezik a minisztérium londoni épületébe 2017. november 2-án, egy nappal azután, hogy elődje, Michael Fallon benyújtotta lemondását. (MTI/EPA/Neil Hall)

Michael Fallon szerda este jelentette be lemondását. Theresa Maynek küldött levelében a volt védelmi miniszter azt írta, hogy az elmúlt napokban “számos állítás” fogalmazódott meg egyes alsóházi képviselőkkel kapcsolatban, és néhány ilyen állítás az ő korábbi magatartását is érintette.

Hozzátette, hogy a felmerült állítások közül sok hamis, de elfogadja, hogy a múltban nem felelt meg a fegyveres erőktől elvárt magas viselkedési normáknak, és mivel védelmi miniszterként ő is a brit fegyveres erőket képviselte a kormányban, e pozícióját felülvizsgálva lemond.

Michael Fallon, aki három és fél évig állt a védelmi minisztérium élén, nem részletezte lemondásának pontos okát, de a héten megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, hogy 15 évvel ezelőtt egy rendezvényen “nem helyénvaló módon” érintette meg egy újságírónő térdét. Az újságírónő, Julia Hartley-Brewer annak idején kifogásolta Fallon viselkedését, de az ügyből végül nem lett botrány.

Az újságírónő Fallon lemondásának hírére reagálva közölte, hogy “bizarrnak és teljesen szükségtelennek” tartja a védelmi miniszter távozását a másfél évtizeddel ezelőtti ügy miatt, amelyért Fallon bocsánatot is kért.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

A magyar GDP is nagy pofont kapott tavaly

2020 III. negyedévéhez viszonyítva 1,4 százalékkal nőtt, 2019 IV. negyedévéhez mérve viszont 4,1 százalékkal csökkent a magyar gazdaság szezonálisan és naptárhatással kiigazított teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás 51,1%-kal esett vissza.

Read More »