Az EU nem rajong az olasz költségvetésért

Olaszország 2018-as, tervezett költségvetésében a strukturális kiigazítás elmarad az uniós elvárásoktól, és várhatóan alacsonyabb lesz az olasz kormány vállalásánál is az Európai Bizottság szerint, amely aggodalmát levélben ismertette Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszterrel.

Olaszországnak 2018-ban a GDP 0,6 százalékát elérő strukturális kiigazítást kellene végrehajtania, a tervezet október közepi bemutatásakor azonban a kormány csak 0,3 százalékos kiigazítás mellett kötelezte el magát. A bizottság becslése szerint azonban a büdzsé mindössze 0,2 százalékos tényleges kiigazítást tesz lehetővé. Az olasz kormánynak október 31-ig van lehetősége, hogy bemutassa a tervezet pontosított változatát.

Uniós tájékoztatás szerint az Európai Bizottság értesítést küldött Olaszország mellett Franciaországnak, Portugáliának és Belgiumnak is azzal, hogy bemutatott 2018-as költségvetési tervezeteik kockázatokat rejtenek az uniós adósság- és hiánycsökkentési célok teljesítésénél. Az uniós bizottság emellett Spanyolországot arra kérte, hogy nyújtson be frissített változatot költségvetési tervezetéről, amely több és részletesebb információt tartalmaz.

Az Európai Bizottságnak lehetősége van elutasítani a tagországok költségvetéseit, amelyek felvetik az uniós költségvetési szabályok megsértésének gyanúját vagy nem felelnek meg annak.

Forrás: MTI

Friss hírek