Obama: a kormányzóválasztás lehet az amerikai politika újraírásának kezdete

Barack Obama volt amerikai elnök Virginiában kampányolva a demokraták kormányzójelöltje mellett csütörtökön leszögezte: a novemberi voksoláson az amerikai demokrácia a tét. Az Egyesült Államok előző elnöke New Jersey államban és Virginiában kampányolt a november 7-i kormányzóválasztások demokrata párti jelöltjei mellett.

Virginia fővárosában, Richmondban, több ezren voltak kíváncsiak a kampánygyűlésre. A volt elnök a szerinte Amerikában jelenleg uralkodó “félelem politikájáról” beszélt, s azt hangoztatta, hogy a kormányzóválasztás az amerikai politika újraírásának kezdete lehet. Az amerikai társadalom elfordulóban van Donald Trump elnöktől és politikájától – vélekedett Obama, annak ellenére, hogy az eddigi, négy időszaki választáson mindenütt republikánus politikusok győztek.

Obama azt mondta nagyon fontos a részvétel, s voksolásra buzdította híveit, mert – mint fogalmazott – a demokrácia a tét. Hangsúlyozta azt is, hogy a kormányzóválasztással “messze hangzó üzenetet” kell küldeni egész Amerikának, s ennek az üzenetnek a “megosztottság politikája elutasítását kell jelentenie”.

“Visszautasítjuk a megosztottság politikáját. Visszautasítjuk a félelem politikáját. Mi olyan politikát hirdetünk, amely azt mondja, mindenki számít, mindenki megérdemel egy esélyt, mindenkinek megvan a maga méltósága és értéke, vagyis mi a remény politikáját hirdetjük” – fogalmazott szónoklatában Barack Obama. A volt elnök hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy az Egyesült Államok a világ vezetője maradjon. “A világ számít Amerikára, a világ minket tekint példának” – állította.

Virginiában Obama Ralph Northam jelenlegi kormányzó-helyettes, New Jerseyben pedig Phil Murphy, az előző kormányzat berlini nagykövete mellett kampányolt. Az előrejelzések szerint New Jerseyben szinte biztosra vehető a demokrata párti jelölt győzelme, míg Virginiában kétesélyes a voksolás: a Republikánus Párt színeiben Ed Gillespie, George W. Bush elnöki tanácsadója, a Republikánus Országos Bizottság jelenlegi vezetője elemzők szerint szintén győzelemre esélyes.

Kapcsolódó cikkünk: Obama újra a politikai színtéren

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Enyhít Olaszország, de turistáknak még kell a gyorsteszt

Az október végétől bevezetett szigorú óvintézkedéseket további öt tartományban törölték el, így a 20 olasz tartományból már csak nyolcban maradtak jelentőse korlátozások. A külföldről Olaszországba érkező európai uniós állampolgárok számára azonban továbbra is kötelező a belépés előtti 48 órában végzett PCR teszt vagy antigén gyorsteszt.

Read More »