Finisbe érkezett az osztrák választási kampány

A kampányfinisbe érkezve a győzelemre esélyesnek tartott Osztrák Néppárt (ÖVP) kancellárjelöltje, Sebastian Kurz az adóterhek csökkentését helyezte kilátásba, míg a jelenlegi nagykoalíciós partner, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) első embere, Christian Kern jelenlegi kancellár óvott attól, hogy pártját kihagyják a következő koalícióból. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője azt ígérte, minden megtesznek a jelenlegi koalíció leváltásáért.

A vasárnapi előrehozott választás előtt több párt már pénteken megtartotta kampányzáróját. Az SPÖ szombatra időzítette a kampány végét, Kurz pedig péntek délután még 36 órás körútra indult, hogy utolsó kísérletet tegyen a választók maga mellé állítására.

Az ORF televízió péntek esti híradójában is megszólaltatta Kurzot, aki egyebek között arról beszélt, hogy kormányra kerülése esetén a párt mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az adóterheket csökkentse, és különösen az alacsonyabb jövedelmű rétegek, illetve a középosztálybeliek megélhetése könnyebbé váljon.

A 31 éves Kurz – jelenlegi külügyminiszter – egyik állandó kampánytémája volt a bevándorlás is, a párt azok szorgalmazói közé tartozik, akik szigorúan korlátozni kívánják az országba érkező menekültek számát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Kern kancellár – akinek pártja a jelenlegi első számú forgatókönyv szerint várhatóan nem lesz kormányon a mostani választás után – óvott a konzervatív ÖVP és az attól jobbra állónak tartott FPÖ alkotta – kék-feketének is nevezett – kormány alakításától. Bécsi beszédében egyebek között azt hangoztatta, hogy a szociáldemokrácia hozzátartozik a politika „osztrák útjához”, így markánsan jelen kell lennie a kormányzati politikában.

Az FPÖ-t vezető Heinz-Christian Strache péntek este ismét azt ígérte, hogy pártja meglepetést fog okozni a választáson. Hangoztatta, hogy mindent meg kívánnak tenni a jelenlegi kormánykoalíció leváltása érdekében, „meg kívánják menteni Ausztriát”. Strache ismét utalást tett arra, hogy országában a kereszténység a vezető kultúra, és negatív felhanggal említette az „iszlamista párhuzamos társadalmat”. Az FPÖ vezetője kilátásba helyezte a gazdaság és a munkaerőpiac szabadabbá tételét is.

A Zöldek már megtartották kampányzárójukat, amelyen meglepetésre megjelent korábbi vezetőjük, Ewa Glawisching, aki májusi visszavonulásáig a párt egyik meghatározó egyénisége volt. Jelen volt vendégként a németországi Zöldek társelnöke, Cem Özdemir is, és mindketten annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a párt vasárnap jobban fog szerepelni a választási prognózisokban mutatkozó számoknál.

Kampányzáró rendezvényt tartott a Zöldekből kivált Pilz listája is. Ezen az alapító Peter Pilz reményét fejezte ki, hogy átlépik a parlamentbe jutáshoz szükséges, 4 százalékos küszöböt. Mint mondta, meggyőződése szerint a mostani választás új kezdet lehet, egy új politikai alternatíva jelenhet meg, amelyet pártja képvisel.

A vasárnapi választáson az előrejelzések szerint az eddigi kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Néppárt végez az élen, a konzervatív párt támogatottsága 32-34 százalék között mozog, miközben a szociáldemokraták és a szabadságpártiak a második-harmadik helyért versengenek 24-26 százalékkal. A Zöldek pártja, a liberális NEOS és a Pilz Listája szintén nagy eséllyel bekerül a parlamentbe.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »