Megbékélt a Fatah és a Hamász, aláírták a megállapodást

Aláírta a megbékélési megállapodást a két rivális palesztin párt, a Fatah és a Hamász csütörtökön Kairóban – jelentette a palesztin média.

A megállapodást Háled Favzi tábornok, az egyiptomi hírszerzés vezetőjének jelenlétében írta alá Azam al-Ahmad, a Fatah delegációjának vezetője és Szalah al-Harúri, a Hamász elnökhelyettese a Kairóban folytatott kétnapos egységtárgyalásokat követően.

Az egyiptomi állami sajtóközpont közleménye szerint a felek megállapodtak, hogy a Hamász december 1-jéig átadja a Palesztin Hatóságnak a teljes ellenőrzést a Gázai övezet felett. A Fatah és a Hamász lehetővé teszik, hogy “a palesztin egységkormány valamennyi feladatát elláthassa a Gázai övezet irányításában, ahogy azt jelenleg teszi Ciszjordániában” – fogalmazott a közlemény.

A felek szándéka szerint december 1-jéig megegyezésre jutnak valamennyi vitás kérdésben, egyebek mellett a régóta esedékes parlamenti és elnökválasztásról. Ennek érdekében újabb tárgyalásokat tartanak november 21-én Kairóban.

Azam al-Ahmad elmondta: november 1-jéig átadják az ellenőrzést a Palesztin Hatóságnak a Gázai övezet és Izrael közötti határátkelők felett. Ugyancsak Abbász felügyelete alá fog kerülni a Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi átkelő, de ennek időpontját nem közölte. A megbékélési tárgyalások egy névtelenséget kérő résztvevője az AFP francia hírügynökségnek elmondta: a megállapodás egyik eleme, hogy a Palesztin Hatóság 3 ezer rendőrt fog vezényelni a Gázai övezetbe és az Izraellel és Egyiptommal határos térségekbe.

Zakaria al-Aga, a Fatah központi bizottságának tagja elmondta, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök hamarosan a Gázai övezetbe fog látogatni, és rövidesen feloldja azokat a pénzügyi intézkedéseket, amelyek bevezetésével a megbékélésre igyekezett rávenni a Hamászt.

Abbász 2007 óta nem járt a Gázai övezetben, azóta, hogy a Fatah 2007-ben elvesztette az övezet feletti ellenőrzést a Hamász ellenében, amelyet a Nyugat és Izrael terrorista szervezetnek tekint. 2007 óta a két rivális mozgalom közötti közeledési kísérletek rendre kudarcba fulladtak. A Hamász végül szeptemberben – egyiptomi nyomásra – jelentette be, hogy kész megbékélni a Fatahhal, mégpedig annak hatására, hogy katari szövetségesét elszigetelték, s hogy Mahmúd Abbász felfüggesztette az Izrael által a Gázai övezetbe szállított áram számláinak kifizetését. A megbékélés jegyében a Rámi Hamdalláh vezette palesztin kormány Gázában tartott ülést október elején.

Forrás: MTI/dpa/Reuters

Friss hírek

Mínuszban indul a nap a tőzsdéken

Nagy indexcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai tőzsdék nyitásakor, miután tegnap az Egyesült Államokban a kereskedés végén komoly eladási hullám bontakozott ki, a Dow Jones 313 ponttal, közel egy százalékkal csökkent, a technológiai szektort reprezentáló Nasdaq pedig 1,3%-kal került lejjebb.

Read More »

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply