Ausztria elkezdte vizsgálni a török-osztrák kettős állampolgárságot

Feltehetőleg mintegy 28 ezer Ausztriában élő birtokol illegálisan osztrák és török állampolgárságot egyszerre, ezért az osztrák hatóságok megkezdték a gyanús esetek vizsgálatát – közölte kedden a Kurier című osztrák lap.

Az Ausztriában élő törökök mintegy harmadának esetében vizsgálják meg, hogy legális-e a kettős állampolgárságuk, s amennyiben valakiről megállapítják, hogy nem törvényesen járt el, automatikusan elveszíti az osztrák útlevelét.

A török alkotmány módosításáról szóló, április közepén tartott népszavazáson több mint százezer Ausztriában élő török szavazhatott. A Die Presse című osztrák lap májusban azt közölte: a referendumnál derült ki, hogy több török származású osztrák rendelkezik egyidejűleg török állampolgársággal is. Az írás kitért arra is, hogy a török hatóságok együttműködésének hiánya miatt igen nehéz a helyzet átfogó felderítése.

Az osztrák politikusok egy átfogó rendszer létrehozását szorgalmazzák, hogy kiszűrhetők legyenek a törvénysértők. A legutóbbi javaslatok szerint átmeneti időt biztosítanának az érintetteknek, hogy egyik állampolgárságukról lemondjanak, valamint eltekintenének a szankcióktól a hatóságoknál önként jelentkező illegális kettős állampolgárok esetében. Egyelőre azonban nem született konszenzusos politikai megoldás.

A tartományok külön vizsgálódásba kezdtek: az osztrák belügyminisztérium Karintia rendelkezésére bocsátotta a török választáson részt vevők tartományi listáját. A karintiai illetékesekhez egy névtelen feladótól adathordozón érkezett információk alapján az illegális kettős állampolgárságú személyek után kutatnak, és ezt a listát összevetik a belügyi tárca által megküldött választói jegyzékkel.

Az egyik salzburgi lap egy névtelen informátorra hivatkozva azt írta, hogy a referendum óta többen keresik fel a török konzulátust, hogy lemondjanak török állampolgárságukról.

A legtöbb gyanús eset Bécsben fordul elő, ahol nagyjából 18 500 embert ellenőriznek. A bécsi bevándorlási osztály emiatt augusztustól megemeli munkatársainak létszámát. Alsó-Ausztriában négyezer, Tirolban mintegy háromezer, Salzburgban 1900 és Burgenlandban nagyjából kétszáz esetet vizsgálnak. Vorarlberg tartományban eddig 16 embert szólítottak fel, hogy igazolja kettős állampolgárságának jogosságát. A lap becslése szerint Felső-Ausztriában és Stájerországban összesen hatezer emberről lehet szó, de hivatalos adatok ebből a két tartományból még nem érkeztek.

Az osztrák jogban alapvetően kizárt a kettős állampolgárság lehetősége: aki osztrák állampolgárságot kap, annak le kell mondania eredeti állampolgárságáról, és fordítva. A kettős állampolgárság csak kivételes esetben megengedett, például ha valakinek állampolgárságot adományoznak. A tilalom betartását azonban eddig nem nagyon ellenőrizték, és a kettős állampolgársággal rendelkezők kiszűrésére nincsen országosan érvényes szabályozás.

Aki osztrák állampolgárságot igényel, annak ki kell jelentenie, hogy más állampolgárságot nem birtokol, azonban kijelentésének igazságtartalmát a hatóságok nem ellenőrzik. Továbbá Ausztriában nincsen országos lista arról, hogy hány Ausztriában élő török lenne jogosult részvételre törökországi szavazáson, illetve hány embertől vonták meg már osztrák állampolgárságát.

Ausztriában a belügyminisztérium adatai szerint több mint 96 ezer török állampolgár él. Wolfgang Sobotka belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy ötezer euróig terjedő pénzbírsággal büntetnék Ausztriában az osztrák jogba ütköző török-osztrák kettős állampolgárságot.

Alsó-Ausztriában pedig olyan intézkedéscsomagot jelentettek be, amely szerint akit kettős állampolgárságon kapnak, attól megvonják a szociális juttatást és a családi támogatás folyósítását, illetve ezek visszafizetésére is kötelezik.

Korábban írtuk: Áll a bál Ausztriában a migránsok miatt

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »