Folytatódnak az amerikai gazdasági szankciók Irán ellen

Az Egyesült Államok új gazdasági szankciókat foganatosít Irán ellen a ballisztikusrakéta-programja miatt. 

Az amerikai pénzügyminisztérium közleményben jelentette be a döntést, leszögezve, hogy a ballisztikusrakéta-program mellett Irán hozzájárul a térség feszültségének fennmaradásához is.

A tárca 16 iráni vállalatot és személyt jelölt meg, amelyek megítélése szerint támogatnak törvénytelen iráni szereplőket vagy iráni székhelyű nemzetközi bűnszervezeteket. A szankcióval sújtottak között egyesek az iráni Iszlám Forradalmi Gárdának nyújtottak támogatást drónok és katonai felszerelések kifejlesztésével, gyors reagálású hadihajók gyártásával és karbantartásával, valamint elektronikus alkatrészek biztosításával. Mások az Egyesült Államokból vagy Nyugat-Európából ellopott szoftverprogramokat értékesítettek az iráni kormánynak.

Az amerikai pénzügyminisztérium az idén februárban és májusban már életbe léptetett szankciókat az iráni rakétaprogramot beszállítóként segítő személyek és cégek ellen. A perzsa állam erre reagálva újabb amerikai személyeket és vállalatokat vádolt meg azzal, hogy megsértik az emberi jogokat és együttműködnek Izraellel.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter közleményéből kiderül: az Egyesült Államok külügyminisztériuma kedden külön megjelölt és szankciókkal sújtott két iráni szervezetet is, amely szintén részt vesz a ballisztikusrakéta-programban. „Az amerikai kormányzat továbbra is kíméletlenül célba veszi Irán rosszindulatú tevékenységeit, köztük a terrorizmus támogatását, a ballisztikusrakéta-programot és az emberi jogi visszaéléseket” – fogalmaz a közleményben Steven Mnuchin.

A szankciók értelmében a megjelölt vállalatok és egyének valamennyi, esetleges amerikai tulajdonát vagy érdekeltségét befagyasztják, és megtiltják a velük folytatott tranzakciókat is. Ezen kívül szankciókat kockáztatnak és az amerikai piacról kitilthatók azok a külföldi pénzintézetek is, amelyek segítik a most szankciókkal sújtott vállalatokat vagy egyéneket.

Korábban írtuk: Újabb szankciókat kapott a nyakába Irán és Oroszország

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »