Kínai intézkedések miatt másfélszeresére drágult a benzin Észak-Koreában

Észak-Koreában a benzin ára 50 százalékkal, a dízelé pedig 20 százalékkal emelkedett, miután leállt az üzemanyagok kínai exportja az országba.

A kínai állami olajtársaság (CNPC) az elmúlt „egy-két hónapban” függesztette fel a feldolgozott olajtermékek exportját Észak-Koreába annak a nemzetközi nyomásnak a részeként, hogy Phenjan hagyjon fel nukleáris kísérleteivel.

Az észak-koreai fővárosban a benzin kilója 2,18 dollárra  – literenként 2,92 dollárra – emelkedett, ami 50 százalékos drágulás a június 21-i kilogrammonkénti 1,46 dollárhoz képest. (Észak-Koreában súlymértéket használnak az olajtermékek esetében.)

Észak-Korea üzemanyag szükségletének döntő részét Kína fedezi, egy csekély mennyiség pedig Oroszországból érkezik. Kína tavaly 64 millió dollár értékben 96 ezer tonna benzint és 45 ezer tonna dízel üzemanyagot szállított Észak-Koreának.

Szakértők szerint Japán és az Egyesült Államok már kimerítették azokat a lehetőségeket, amelyekkel nyomást gyakorolhatnak Észak-Koreára, hogy hagyjon fel nukleáris kísérleteivel, Kína azonban csak nemrég indította lépéseit és lassan az eredmények is jönnek. Az üzemanyagok exportjának visszafogása mellett Kína áprilistól leállította a szénimportot is Észak-Koreából, ami jelentősen csökkenti Phenjan devizabevételeit.

Működnek a kínai megoldások, gyengül Észak-Korea

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »