Erdogan megint kiakadt: foglalkozzanak a maguk dolgával

A nyugati országokat bírálta pénteken a török fővárosban, Ankarában tartott beszédében Recep Tayyip Erdogan török államfő, aki szerint a Nyugat csak a tavaly júliusi törökországi államcsínyt megkísérlők jogaival foglalkozik.

„Azon az éjszakán 250 állampolgárunk halt meg szemben 35 puccsistával. De a Nyugat csak az egyik oldal felől kérdez. Azt kérdezgetik, hogy hányan vannak börtönben. Kérdezzék meg inkább azt, hogy mennyi embert öltek meg!” – mondta a török elnök.

„Ha Törökország nem jogállam lenne, ezek az árulók nem börtönben ülnének”, hanem a földben lennének eltemetve – jelentette ki Erdogan a török NTV hírtelevízió által élőben közvetített ankarai beszédében.

A török államfő a puccskísérletet követő kormányzati tisztogatások bírálóihoz is kemény szavakat intézett. „Foglalkozzanak a maguk dolgával. Csak nem holmi árulókat fog etetni az állam?” – mondta. Erdogan a török népnek a puccsistákkal szemben tanúsított „hősiességét” is hangsúlyozta, amiért szerinte a török nép „Nobel-békedíjat érdemel”.

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a jelenlegi rendkívüli állapot feloldása, az államfő azt válaszolta: a szükségállapot addig marad fenn, ameddig nem sikerül felszámolni a puccsisták hálózatát.

Binali Yildirim török miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy a kormány a tavalyi puccskísérlet után kihirdetett rendkívüli állapot további három hónapos meghosszabbítását javasolja. A kormány javaslatára az elnök vezette nemzetbiztonsági tanács dönt majd a különleges jogrend fenntartásáról, amit a parlamentnek egyszerű többséggel meg kell erősítenie. A törvényhozásban többségben van az Erdogan vezette Igazság és Fejlődés Pártja.

A hamvába holt puccskísérlet utáni napokban kihirdetett rendkívüli állapot különleges jogkörökkel ruházza fel az állami szerveket. Ennek révén tarthatnak fogva több tízezer embert, akiket azzal vádolnak, hogy kapcsolatban álltak a puccskísérlet fő felelősének kikiáltott Fethullah Gülennel, az Egyesült Államokban élő hitszónokkal, aki váltig állítja, hogy semmi köze nem volt a történtekhez.

A török vezetés szerint Gülen és szervezete évtizedek alatt párhuzamos államot épített ki az államapparátusban, ezért a puccskísérletet követően átfogó tisztogatás kezdődött a teljes államigazgatásban; körülbelül 150 ezer embert függesztettek fel vagy bocsátottak el állásából, és 50 ezernél is többen kerültek rács mögé.

A tisztogatásnak egy évvel a hatalomátvételi kísérlet után sem szakadt még vége, sőt mi több, egy nappal az évforduló előtt vált ismertté egy pénteken közzétett rendeletből, hogy több mint hétezer újabb rendőrt, minisztériumi dolgozót és egyetemi tanárt bocsátottak el Törökországban. A tisztogatás legújabb lépéseként most országszerte összesen 2303 rendőr – köztük több vezető beosztású – veszíti el az állását, az elbocsátott egyetemi oktatók száma pedig 302. Az új rendelet értelmében 342 nyugalmazott katonatisztet megfosztanak rangjelzésétől.

Kapcsolódó anyagunk: Alapjaiban rengette meg Törökországot a puccskísérlet

Gülen szerint Törökországban boszorkányüldözés folyik

Törökországban boszorkányüldözés folyik, a tavalyi „alávaló puccskísérlet” nem szolgált másra, mint félreállítani az útból mindazokat, akik nem lojálisak Recep Tayyip Erdogan török államfőhöz – hangoztatta pénteken az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen.

A török vezetés a végül sikertelen puccskísérlet kitervelésével éppen a tengerentúli hitszónokot és az általa irányított, Hizmet (Szolgálat) elnevezésű mozgalmat vádolja. Gülen támogatói több mint 100 országban mintegy 1000 iskolát működtetnek, köztük az Egyesült Államokban. Gülen mindvégig tagadta az őt ért vádat, azt vallva, hogy valójában a mostani hatalomnak, személyesen Erdogannak a koholmányáról van szó.

A hitszónok a puccskísérlet első évfordulója előtt nyilvánosságra hozott közleményében élesen elítélte a „példátlan üldözést”, amelyet az ankarai hatóságok az ő hálózata ellen folytatnak. Egyebek között megállapítja: e tragédia nyomán ártatlanok tömegei esnek áldozatul, sokakat elbocsátanak állásukból, vannak, akiket letartóztatnak, bebörtönöznek, megkínoznak. „Mindez a kormány utasítására történik” – hangsúlyozza a Pennsylvaniában élő Gülen, akinek kiadatását Ankara már évek óta kéri az Egyesült Államoktól, újabban Donald Trump elnöktől is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/EFE/AFP/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »