Egyelőre nem kapnak pénzt gázvásárlásra az ukránok

Az EBRD felfüggesztette a hozzáférést az Ukrajnának gázvásárlásra megajánlott megújuló hitelkerethez, mert Kijev nem teljesített több feltételt.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank azt közölte, hogy csak azután oldja fel a zárolást, ha az ukrán kormány július végéig jóváhagyja a Naftohaz ukrán gázszolgáltató idei pénzügyi tervét és folytatja a vállalatnál elkezdett szerkezeti reformokat.

Az EBRD 2015-ben nyitott 2018-ig hatályos, 300 millió dolláros megújuló hitelkeret a Naftohaznak. A hitelszerződés első körében a Naftohaz 1,7 milliárd köbméter földgázt vásárolt a 2015-2016-os fűtési szezonra, a második körben pedig 1,8 milliárd köbmétert a 2016-2017-es fűtési idényre.

A Naftohaz az Axpo Trading AG-tól, a CEZ-től, Engie SA-tól, az Eni Trading & Shipping S.p.A-tól, RWE Supply & Trading GmbH-tól és az Uniper Global Commodities SE-től vásárolt földgázt.

Az ukrán gázszolgáltató május közepére teljes egészében felhasználta az EBRD 300 millió dolláros keretét és azt kamatostul visszafizette. Ukrajna újabb összegeket hívhatna le gázvásárlásra a keretből, de csak azután, ha az EBRD által támasztott feltételeket teljesítette.

Kapcsolódó cikkünk: Hitelből vesz földgázt az ukrán gázipari cég

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »