Megérkeztek az első Patriot rakéták a Baltikumba

Első alkalommal telepítettek Patriot típusú, nagy hatótávolságú rakétákat a Baltikumban, egy NATO-hadgyakorlat keretében – közölte kedden a litván védelmi minisztérium.

A beszámoló szerint a kedden kezdődött Tobruq Legacy 2017 elnevezésű nemzetközi gyakorlat litvániai részében öt NATO-ország – Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Lettország és Litvánia – csapatai és légvédelmi rendszerei vesznek részt. A hadgyakorlat célja kidolgozni az együttműködést a litván légvédelmi egységek és a NATO-szövetségesek között a kollektív védelem jegyében.

A tárca hangsúlyozta: a Patriot rakéták hadrendbe állítása azt mutatja, hogy az Egyesült Államok rendíthetetlenül elkötelezett Litvánia biztonsága iránt, és „magas fokú készenlétben áll” „hadászati képességek küldésére” a Balti-tenger menti régióba.

A balti ország harmadszor vesz részt a Tobruq Legacy gyakorlatban, amelyet először tartanak Litvániában is. Az idei gyakorlat – amely július 22-ig tart – egy időben zajlik Csehországban és Romániában is.

Litvánia, amely határos az oroszországi Kalinyingrádi exklávéval, a balti-tengeri orosz flotta állomáshelyével, nagyon aggódik a térségbeli orosz katonai erők miatt.

A NATO-szövetségesek állandó jelleggel is telepítenek mintegy négyezer katonát a három balti államba – Észtországba, Lettországba és Litvániába -, valamint Lengyelországba, hogy ellensúlyozzák a térségbeli orosz jelenlétet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »