Lavrov: Obama meg akarta mérgezni az orosz-amerikai kapcsolatokat

Moszkva válaszlépéseket készít elő a Washington által az Obama-kormányzat vége felé lefoglalt egyesült államokbeli orosz diplomáciai ingatlanok ügyében, az erre vonatkozó részleteket azonban nem vitatja meg a nyilvánossággal – közölte kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

„Konkrét lépésekre gondolunk” – közölte az orosz diplomácia vezetője kedden. „Minden tiszteletem a média (…) munkatársainak, de úgy gondolom, hogy ezt nem nyilvánosan kell megvitatni. Természetesen törekedni fogunk arra, hogy az igazság érvényesüljön” egy olyan ügyben, amelyben „az igazságosságnak és a nemzetközi jognak kell helyreállnia” – húzta alá Lavrov.

Az orosz külügyminiszter felháborítónak nevezte a kialakult helyzetet. „Azt gondolom, szégyenletes, ha egy olyan nagy ország, mint az Egyesült Államok, a nemzetközi jog bajnoka, egyszerűen függőben hagyja a helyzetet” – mondta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter emlékeztetett, hogy az Oroszország tulajdonát képező ingatlanok tavaly év végén történt lefoglalásáról és 35 orosz diplomata kiutasításáról szóló döntést még az előző, Barack Obama elnök vezette amerikai kormány hozta. Lavrov szerint az Obama-kormányzat „teljesen meg akarta mérgezni az orosz-amerikai kapcsolatokat, és mindent megtett, hogy a hivatalba lépő Trump-adminisztrációt csapdába ejtse„.

Washington tavaly év végén vezetett be szankciókat orosz természetes és jogi személyekkel szemben az amerikai politikai intézmények ellen állítólag elkövetett orosz hackertámadások miatt. A döntés értelmében 35 orosz diplomatát kiutasítottak az Egyesült Államokból, ezenkívül a hatóságok két orosz diplomáciai épületet is bezárattak, az egyiket New York állam, a másikat Maryland állam területén. A Reuters brit hírügynökségnek egy névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai tisztségviselő korábban elmondta: az amerikai hatóságok szerint e két épületben hírszerzési tevékenységet folytattak. A rendelet értelmében minden orosz tisztségviselőnek tilos a belépés a szóban forgó épületekbe.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint az említett létesítmények mindig is diplomáciai mentességet élveztek, így lefoglalásuk a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi konvenció legdurvább megsértésének minősül.

Kapcsolódó cikkünk: Hiába reménykedik Putyin, maradnak a szankciók

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »