Részleges szíriai tűzszünetben állapodott meg Trump és Putyin

Szíria egyes részeire kiterjedő tűzszünetben állapodott meg pénteken Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök – jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Hamburgban, hozzátéve, hogy a tűzszünet vasárnap déltől lép életbe.

A Szíria délnyugati részén – Deraa és el-Kuneitra tartományban – kijelölt tűzszüneti övezetben a biztonságot az orosz katonai rendőrség fogja biztosítani, az Egyesült Államokkal és Jordániával egyeztetve lépéseit – mondta Szergej Lavrov, aki szerint az amerikai fél kötelezettséget vállalt arra, hogy ellenőrzi a tűzszünet ellenzéki oldalról történő betartását.

Az amerikai és az orosz elnök tárgyalása az előzetesen várt egy óra helyett 2 órán és 16 percen át tartott. Az orosz diplomácia vezetője kiemelte, hogy a két vezető első hivatalos, személyes megbeszélése „konstruktív légkörben” zajlott. Megállapodtak abban is, hogy Moszkva és Washington képviselői együttműködnek az ukrán válság megoldásáért.

Az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson Szíriával kapcsolatban közölte, hogy Trump és Putyin megvitatta, hogy a most bejelentett tűzszünet által érintett területen kívül még hol lehetne lecsendesíteni a harcokat.

Szíria ügyében szó volt Bassár el-Aszad elnök sorsáról is. Az Egyesült Államok továbbra is úgy véli, hogy az elnöknek nem lehet szerepe az ország jövőjében, de az még kérdés, hogy miként távozik. Oroszország ugyanakkor Aszad legszorosabb szövetségese, és érdeke, hogy hatalmon maradjon, mert ettől függ az orosz befolyás a térségben.

Észak-Korea esetében eltér a két vezető álláspontja a helyzet kezelésének módját illetően, a Fehér Ház ugyanakkor kérni fogja, hogy Oroszország tegyen többet az atom- és rakétaprogram leállításáért – mondta Tillerson.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »