Újra fellángolt a diplomáciai vita Hollandia és Törökország között

Tugrul Türkes, a török diaszpóráért felelős miniszterelnök-helyettes vagy a török kormány más tagjainak hollandiai látogatása „nem kívánatos”, tekintettel a két ország kétoldalú kapcsolatainak jelenlegi helyzetére – adta értésre a holland kormány pénteken kiadott nyilatkozatában. Hozzátette: a pénteki döntés a márciusi események „természetes következménye”.

Hollandia és Törökország között márciusban diplomáciai vitát okozott, hogy a holland hatóságok nem engedték meg két török miniszternek, hogy Rotterdamban részt vegyenek az elnöki rendszer bevezetéséről döntő, április 16-i török népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen.

Ezt követően Ömer Celik európai uniós ügyekért felelős török miniszter kijelentette: biztosan lesznek Hollandiát érintő török szankciók.

Tugrul Türkes július közepén, a török kisebbség vendégeként látogatna Hollandiába, a tavaly nyári katonai puccskísérlet megakadályozásának egyéves évfordulóján.

A német szövetségi kormány is korlátozó intézkedésekről döntött múlt héten. Bejelentették, nem engedélyezik Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, hogy tömegrendezvényt tartson Németországban, ahová a pénteken kezdődött, hamburgi G20-csúcstalálkozó alkalmából látogat el. Bővebben

Kapcsolódó cikkünk: Erdogan: a német kormánynak korrigálnia kell a hibáját

A tavaly 2016. július 15-án végrehajtott – sikertelen – katonai puccskísérletben török források szerint 246-an vesztették életüket: 179 civil, 62 rendőr és 5 katona.

A török kormány a puccskísérletet követően rendkívüli állapotot vezetett be az országban és azóta is keményen fellép a terrorszervezeteknek tekintett csoportok ellen. Az elmúlt 11 hónapban nagyjából 50 ezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba, és körülbelül 150 ezer ember ellen indult eljárás, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Mindemellett több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.

Forrás: MTI

Friss hírek