Megállt az euró arányának csökkenése a tartalékdevizák között

Évekig tartó csökkenés után tavaly újra növekedni kezdett az euró súlya a tartalékdevizák között, és ez a tendencia várhatóan tovább erősödik azzal párhuzamosan, ahogy az euróövezetben mérséklődnek a politikai bizonytalanságok – derült ki az Európai Központi Bank (EKB) szerdán közzétett jelentéséből. 

A közös európai fizetőeszköz a világ tartalékdevizakészletében 19,7 százalékot tett ki a tavalyi év végén, 0,3 százalékponttal emelkedett a súlya, de így is alacsony szinten állt az előző hat, egymás követő évben elszenvedett csökkenés után.

Benoit Coeuré, a francia központi bank elnöke, az EKB kormányzótanácsának tagja a jelentést ismertetve rámutatott, hogy az euró szerepe, mint tartalékdeviza egészen a közelmúltig megszenvedte a politikai bizonytalanságokat, de változni látszik a piacok álláspontja, ami kedvezően hathat a jövőben.

A tartalékdevizák között továbbra is vitathatatlan az amerikai dollár dominanciája, bár a 2007-ben mért 70,5 százalékról a tavalyi év végére 64 százalékra süllyedt a dollár súlya. A brit font súlya 4,4 százalékra, a japán jené 4,2 százalékra, a kanadai dolláré 2,0 százalékra, az ausztrál dolláré 1,8 százalékra, a jüané 1,1 százalékra, a svájci franké pedig 0,2 százalékra rúgott 2016 végén. A kínai fizetőeszköz tartalékdevizaként való megjelenésének következményeként az Európai Központi Bank júniustól tartalékának egy kis részét, 500 millió eurónak megfelelő összeget, jüanban helyezett el.

Az áruk és szolgáltatások kereskedelmében ugyancsak nőtt az euró, mint fizetési eszköz aránya egy év alatt: a 2015 végén mért 29,4 százalékról 31,3 százalékra, ám így is jelentősen elmarad a 2012-ben regisztrált 44 százaléktól. A kereskedelemben is a dollár volt a leggyakrabban használt fizetőeszköz a maga 44 százalékos arányával.

A pénzpiacokon viszont csökkent az euró szerepe: a kötvénykibocsátásokban 24,8 százalékról 20,4 százalékra esett a tavalyi év végén az euróövezet egységes fizetőeszközének aránya.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Albániában vett bankot az OTP

Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát. Az Alpha Bank Albánia jelenleg Albánia nyolcadik legnagyobb bankja közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedéssel, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

Read More »

Síelő Mikulások lepték el Newry lejtőit

Több mint 230 síelő és snowboardozó Télapó siklott vasárnap a Maine állambeli Newry sípályáján, hogy pénzt gyűjtsön jótékony célra. Az évente megrendezett esemény tavaly a járvány miatt elmaradt, de idén a Mikulások ismét visszatértek, hogy elindítsák a síszezont.

Read More »

Leave a Reply