Kevés és erősen hiányos a fiatal menekültek ausztriai képzése

Helyhiány miatt a fiatal menedékkérők csak nehezen részesülhetnek képzési lehetőségekben és rájuk nem vonatkozik a 15 és 18 év közöttiek tankötelezettsége – ismertette az ezzel kapcsolatos első országos felmérés eredményét a Der Standard című osztrák lap pénteken.

Az SOS Mitmensch osztrák emberjogi szervezet által készített felmérés szerint számos „hiányosság és akadály” van a fiatal menedékkérők ausztriai képzését illetően. Alexander Pollak, a szervezet szóvivője arról beszélt, hogy elsősorban országosan egységes képzési rendszerre és tartományi koordinátorokra van szükség, valamint arra, hogy a tankötelezettséget kiterjesszék a menedékkérő fiatalokra is.

Az egyes ausztriai tartományok között jelentős különbség van a képzési helyek száma, a várakozási idő, a megközelíthetőség és az információáramlás tekintetében. Háromszáz kiskorú menekültnek Tirolban 12, Stájerországban 17 átmeneti évfolyamot indítottak, Burgenlandban húsz résztvevővel egy felzárkóztató kurzus indult.

Kapcsolódó anyagunk: Ausztriában tartományonként változnak a menekültügyi szabályok

A tanulmányban az is szerepel, hogy a menekült fiatalok nehezen tanulhatnak hiányszakmákat és nem nagyon vehetnek részt a kevésbé népszerű szakképzéseken.

„Elsősorban Felső-Ausztria és Tirol bővelkedik a képzési helyekben, Bécsben, Karintiában és Alsó-Ausztriában kevesebb lehetőség van a szakmák elsajátítására” – mondta Pollak az osztrák Ö1 közszolgálati rádiónak. Az SOS Mitmensch szóvivője szerint amelyik fiatal menekült nem a megfelelő tartományba kerül és nem a képzési központhoz közeli befogadóhelyen lakik, annak különösen nehéz a helyzete, hiszen csak hosszú utazással tudja megközelíteni az oktatás helyszínét.

Az SOS Mitmensch szervezet megállapítása szerint üdvözlendő a bécsi menekülteket befogadó ifjúsági kollégium, azonban az ezer hely nem elegendő a probléma megoldására. Elképzelhető, hogy ezek a fiatalok egész életükben Ausztriában maradnak, ezért a megfelelő képzési helyek biztosítása és a munkaerőpiaci beilleszkedés esetén talán nem lesznek ráutalva a szociális juttatásokra – hangzott el az Ö1 tudósításában.

Ausztriában jelenleg mintegy 5900 – 15 és 18 év közötti – menekült fiatal él, a legtöbben, mintegy 1300-an Bécsben laknak és ugyanennyien élnek Alsó-Ausztriában is. Jelenleg Ausztriában összesen 71 ezer ember várja, hogy elbírálják a menedékkérelmét és ez idő alatt szociális ellátásban részesülnek.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »