Trump veje is sztárügyvédhez fordult az orosz szálak miatt

Donald Trump amerikai elnök veje és egyben főtanácsadója, Jared Kushner felvett egy kiemelkedően jó védőügyvédet, Abbe D. Lowellt, hogy képviselje őt az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokban.

Donald Trump hivatalba lépése óta a politikusok által felfogadott privát ügyvédek foglalkoztatása lassan szokássá válik, hiszen Kushner mellett Jeff Sessions igazságügyi miniszter, Mike Pence alelnök és maga Donald Trump is hasonló védelemhez fordult.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Volt FBI-vezér vizsgálja az orosz szálat

Trump újabb emberére várnak kellemetlen percek

Trump veje sem ússza meg az átvizsgálást

A Fehér Ház egyre komolyabb ellenőrzéseken esik át, miután az Igazságügyi Minisztérium különleges ügyésze Robert Mueller és több kongresszusi bizottság is vizsgálatot indított, hogy volt-e kapcsolat Oroszország és Trump 2016-os választási kampánycsapata között.

Trump és legfőbb támogatói többször tagadták már, hogy bárminemű együttműködés létezne közöttük és Moszkva között.

Mueller a széleskörű vizsgálat keretein belül információkat gyűjt Kushner találkozóiról az orosz nagykövettel és egy orosz bankárral, azonban semmi jel nem utal arra, hogy az elnök veje ellen nyomozás lenne folyamatban, és a főtanácsadó megígérte, hogy teljes mértékben együttműködik.

A 36 éves Kushner ingatlanmágnásként nem rendelkezik semmilyen korábbi kormányzati tapasztalattal, azonban legalább háromszor lépett kapcsolatba az orosz nagykövettel, amit nem hozott nyilvánosságra a 2016-os kampány során – nyilatkozta hét amerikai tisztviselő májusban.

Amikor Muellert felkérték a különleges ügyészi posztra, ő otthagyta korábbi munkáját a WilmerHale jogi cégnél, ahol jelenleg Jamie Gorelick is alkalmazott, aki Kushner egyik ügyvédje.

„Amikor Bob Mueller elhagyta a WilmerHale-t, hogy különleges ügyész legyen, és három másik kollégánk is követte őt, azt mondtuk Mr. Kushnernek, hogy kérje ki egy független jogi tanácsadó véleményét arról, hogy érdemes-e a továbbiakban is velünk dolgoznia” – mondta Gorelick nyilatkozatában.

„Felfogadta Abbe Lowellt tanácsadóként, majd később úgy döntött, hogy Mr. Lowellt is hozzáadja ahhoz a csapathoz, amelyik képviseli őt a különféle orosz ügyekkel kapcsolatban” – mondta.

Donald Trump követelte, hogy a nyomozók kérjenek tőle bocsánatot, amiért vizsgálatot indítottak az oroszokkal való lehetséges összejátszásáról a kampánya során, emellett pedig elődjét, Barack Obamát azzal vádolja, hogy az oroszokkal kapcsolatos ügyekben semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott.

Oroszország azt állítja, hogy ők nem avatkoztak be a választásokba.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek